Mayasıl Otu Nedir, Neye İyi Gelir?

Image

Mayasıl otu olarak bilinen bitki, tüketildiği bölgelere göre küçük kırlangıç otu ya da düğün çiçeği olarak adlandırılabilmektedir. Akdeniz ikliminin görüldüğü bölgelerde yetişen Mayasıl otu, adından da bilindiği üzere basur(hemoroit) tedavisinde kullanılmaktadır.

Yabani bir ot olması nedeniyle herhangi bir üretim şekli bulunmamaktadır. Uygun bulduğu koşullarda kendi kendine yetişmekte olan otun, bulunmasının da bu sebeple zor olduğu bilinmektedir.
Mayasıl otunun görülmeye başladığı mevsim Sonbahar sonu ve Kış mevsiminin başı olarak bilinir. Özellikle Kasım ayı itibariyle görülmeye başlayan otun Aralık ayı boyunca da toplanması söz konusu olmaktadır.
Mayasıl otunun toplanması için onun yetişebileceği uygun koşulların keşfedilmesi gerekmektedir. Uygun olan koşullarda, mevsimi gelmesi itibariyle ot aramaya çıkılmakta ve olgunlaştığı zaman diliminde toplanmaktadır.

Mayasıl Otu Nerede Yetişir. Faydaları Ve Zararları

Mayasıl Otu Nerelerde Yetişir?

Mayasıl otunun yetiştiği yerler, özellikle Akdeniz ikliminin var olduğu bölgeler olarak bilinmektedir. Akdeniz ikliminin yanı sıra ülkenin farklı ılıman iklime sahip bölgelerinde de yetişmesi söz konusu olmaktadır.

Yabani bir ot olması nedeniyle kendiliğinde oluştuğu bilinmektedir. Oluşması için bulunduğu toprak yapısının nemli olması önemli olmaktadır. Bu sebeple ülkenin nemli topraklara sahip ormanlarda yetiştirildiği bilinmektedir.

Mayasıl otu yabani olduğu için çalılık gibi yerlerde de türeyebilmektedir. Nerelerde büyüdüğünü görmek için, ılıman olan mevsimlerde nemli toprakların ziyaret edilmesi ve bitkilerin incelenmesi gerekmektedir.

Mayasıl Otu

Mayasıl Otunun Bilinen Faydaları Nelerdir?

Mayasıl otunun faydaları, hemoroit oluşumunu gidermenin yanı sıra farklı pek çok hastalığın iyileştirilmesi olarak sıralanmaktadır. Mayasıl otu faydalarından bazıları şu şekilde sıralanmaktadır:

Nefes alma konusunda rahatlamaya yardımcı olmakta ve nefes darlığını gidermektedir.

Sindirim sisteminin doğru bir biçimde işlemesini sağlamakta ve sindirim düzenleyici olarak tanınmaktadır.

Ağız içi yara ve enfeksiyon durumlarında iyi bit tedavi edici olarak görülmektedir.
Uyku problemlerine yönelik uyku düzenlemeye yardımcı bir bitki olduğu bilinmektedir.

Tedavi sürecinin yanı sıra kilo almak isteyenler için iştah açıcı etkiler sunduğu bilinmektedir.

Yüksek ateş durumlarında ateş düşürücü olarak da kullanılmaktadır.

Mayasıl otu ile ilgili bilinen bu faydalar, birlikte etki gösterebilmektedir. Örneğin hemoroit tedavisi için kullanılmakta olan bitkinin, aynı zamanda süreç içerisinde uykuları da düzenlemesi söz konusu olmaktadır.

İştah açıcı etkisi olduğu bilinen bitkinin, kilo almaya neden olmaması için tüketim esnasında beslenme süreçlerine dikkat edilmesi önerilmektedir. Doğru beslenme yöntemi kullanıldığında kilo alımı gerçekleşmeyecektir.

Mayasıl Otunun Zararları Var Mıdır?

Mayasıl otunun olası zararları, bitkinin yanlış ve aşırı tüketilmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Bu zararlar ile karşılaşmamak için öncelikli olarak alerji durumunun kontrol edilmesi ve o şekilde tüketilmeye başlanması önerilmektedir.

Mayasıl otunun tüketim süreçlerine bağlı olarak ortaya çıkarabileceği olası zararlar şu şekilde sıralanmaktadır:

Karaciğerde yıprana meydana gelebilmektedir. Fakat bu durum bitkinin aşırı tüketimine bağlı olan bir etkidir.

İdrar söktürücü etkisi olması nedeniyle idrarda yanma ya da ağrılı idrar oluşumuna neden olabilmektedir.

İştah açıcı etkisi nedeniyle ani kilo almaya neden olabilmektedir.

Bu etkilerin yanı sıra, bitkinin içeriğinde bulunan etken maddeye yönelik bir alerji durumu olması sonucunda herhangi bir alerjik reaksiyon meydana gelmesi halinde bitki tüketimine mutlaka ara verilmesi ve bir uzman desteği alınması önerilmektedir.

Mayasıl Otu Nasıl Tüketilir, Nasıl Yapılır ?

Mayasıl Otu Tüketim Tavsiyeleri

Mayasıl otunun nasıl tüketileceği, öncelikli olarak hangi amaca ilişkin kullanılacağına bağlı olarak belirlenmektedir. Mayasıl otunun genel sağlık için tüketilmesinin yanı sıra bir nedene bağlı olarak tüketildiği bilinmektedir.

Mayasıl otunun idrar sökücü olarak tüketilmesi için çay haline bir hafta boyunca düzenli tüketilmesi gerekmektedir. Bir hafta günde bir bardak olarak tüketilen çaya bir haftanın sonunda ara verilmesi önemli olmaktadır.

Mayasıl otunun tüketime hazır halde beklenme sürecinde, kuru ve hijyenik bir ortam gerekli görülmektedir. Aksi durumda içeriğindeki etken maddenin farklı bir kimyasal ile etkileşime girerek etkisini kaybetmesi söz konusu olabilmektedir.

Mayasıl otunun çay olarak tüketiminde de taze bir şekilde hazırlanarak tüketilmesi önerilmektedir. Uzun süre bekleyen çayların tüketilmesi beklenen etkinin görülmesini engelleyebilmektedir.

Mayasıl Otu

Mayasıl Otu Çayı Nasıl Yapılır?

Mayasıl otu çayının yapılışı, öncelikle organik ve taze bitkilerin satın alınmasıyla başlamaktadır. Bunun akabinde 1 litre su ölçüsü için ortalama 1 tatlı kaşığı ölçüsünde mayasıl otunun kullanılması gerekmektedir. İsteğe bağlı olarak yarım limon eklenebilmektedir.

Bu çay yapılırken kaynatma değil demleme usulünün kullanılması önemli olmaktadır. Kaynamakta olan 1 litre suyun kapatılmasının ardından 1 tatlı kaşığı mayasıl otu eklenerek, ortalama 4 dakika süreyle demlemeye bırakılmaktadır.
4 dakikanın üzerinde beklenen çayların acı bir tadı olabildiği için daha fazla bekletilmemesi önem arz etmektedir. Aksi durumda düzenli tüketimine engel olmakta ve gerekli etkiyi göstermemektedir.

Mayasıl otunun daha tüketilebilir bir kıvama gelmesi için isteğe bağlı olarak bal ya da limon eklenmesine izin verilmektedir. Fakat bunların ölçüsünün de bir tatlı kaşığını geçmemesi önemli olmaktadır.

Mayasıl Otunun Bilinen Diğer İsimleri Nelerdir?

Mayasıl otunun bilinen isimleri, tüketildiği bölgelere ya da sunduğu etkilere göre değişiklik göstermektedir. Bu isimler, güncel trendlere bağlı olarak da değişmekte olan isimler olup şu şekilde sıralanabilmektedirler:

Basur otu
Yavşan otu
Dalak otu
Küçük Kırlangıç otu
Düğün çiçeği
Yağlı çiçek
Sarı ot

Mayasıl otu isimleri aynı zamanda bitkinin şekline göre de belirlenmektedir. Parlak, koyu yeşilimsi bir rengi olduğu bilinmektedir. Yonca çiçeğini andıran üç yapraklı kalp şeklinde bir görüntü sunmaktadır.

Bitkinin yağlı dokusu nedeniyle bazı yörelerde yağlı çiçek olarak adlandırılmaktadır. Altın sarısı renginde çıkan çiçeklerinden hareketle de sarı ot olarak adlandıran bazı coğrafi bölgeler bulunduğu bilinmektedir.

Hem basura iyi gelmesi nedeniyle hem de çiçeklerinin altında basur memesini andıran görüntüleri nedeniyle basur otu olarak adlandırıldığı düşünülmektedir. Bu adların her birisinin tek bir çiçeği temsil ettiği botanik bilimi aracılığıyla açıklanmaktadır.

Yorum Yapın