Kansızlığa ne iyi gelir sorusu, bu sorunu yaşayan kişilerin çözüm yolları bulmak için araştırma yaptığı konular arasında yer alır. Kansızlığa neyin iyi geldiğini bilmek için öncelikle bu sorunun neden kaynakladığını bilmekte fayda vardır. Kan kaybı, kırmızı kan hücrelerinin üretimindeki eksiklik, kırmızı kan hücrelerinin hızlı yıkımı, vitamin ve mineral eksikliği bu sorunun ortaya çıkmasına neden olmaktadır.
Kansızlığa iyi gelen doğal besinler mevcuttur. Kan yapımına yardımcı olan besinlerin tüketilmesi bu problemin yaşanmaması adına başvurulan doğal yöntemlerdir. Bu besinler ise şunlardır;
- Kuru incir
- Pekmez
- Tahin helvası
- Kuru üzüm
- Kırmızı et
- Tavuk
- Karaciğer, böbrek gibi sakatatlar
- Kabuklu deniz ürünleri
- Çilek
- Muz
- Kavun
- Portakal
- Dut
Doğru ve dengeli beslenme ile kan yapımına yardımcı olan; folik asit ve B12 değerleri artırılır. Vücut için gerekli olan miktarlar beslenme ile alınmadığı taktirde vitamin ve mineral takviyesi alınabilir. Mineral ve vitamin takviyesi kansızlığa iyi gelmekle beraber kullanımları uzman bir hekim kontrolünde gerçekleşmelidir.
Kansızlık Belirtileri
Kansızlık belirtileri, kırmızı kan hücrelerinin yetersizliğine bağlı olarak vücutta meydana gelen problemlerdir. Kansızlığa bağlı olarak sıklıkla görülen problemler ise şunlardır;
- Cildin soluklaşması
- Bitkin ve yorgun hissetme
- Baş ağrısı
- Baş dönmesi
- Hafif aktivitelerde dahi nefes darlığı
- Kalp ritminde düzensizlik
- El ve ayaklarda soğukluk
- Tırnakların kırılgan hale gelmesi
- Libido kaybı
- Dilde iltihap ve yaralanmalar
- El ve ayaklarda karıncalanma
- Konsantrasyon bozukluğu
- Agresif ve sinirli olma
- Gıda dışı şeyleri yeme isteği (pika sendromu)
Kansızlığın çok ileri seviyelerde olduğu durumlarda ise buz ve gıda dışı şeyleri yeme isteği, göz beyazının mavi renge dönüşmesi, ayağa aniden kalkıldığında baş dönmesi, ten renginin soluklaşması gibi problemler yaşanır.
Kansızlık Nasıl Tedavi Edilir?
Kansızlığa ne iyi gelir bunu bilmek için öncelikle kişilerin bu problemin hangi derecede olduğunu bilmesi gerekir. Bazı durumlarda kansızlık ileri seviyelerde olduğu için uzman hekim kontrolü altında olmak önemlidir. Bu hastalığının tedavisi için öncelikle vücuttaki kansızlık oranı saptanır. Başlangıç ve orta evrelerde saptanan kansızlık için folik asit, demir ve B12 takviyesi yapılabilir. Oral yolla alınan bu takviyeler hap olarak kullanılabilmekle beraber enjeksiyon yöntemi ile de vücuda alınabilmektedir.
Tedavi hastanın yaşına, cinsiyetine ve durumuna bağlı olarak farklılık gösterir. Genellikle bu hastalığın tedavisi 3-6 ay aralığında devam eder. Hamilelerde sıklıkla görülen bu hastalığın tedavisi hekim kontrolü altında gerçekleşir. Hamilelerin kullanabileceği demir takviyesi, hekimin uygun gördüğü ilaçlar kullanılarak giderilir.
Demir eksikliğinin yanı sıra folik asit ve B12 eksikliğine bağlı olarak da kansızlık oluşabilmektedir. Bu durumlarda ise folik asit ve B12 takviyeleri alınarak bu hastalığın tedavi edilmesi sağlanır.
Kansızlığın çok ileri seviyelerde olduğu durumlarda ise yerine koyma tedavisi uygulanır. Bu tedavi, kan takviyesidir. Pek çok nedene bağlı olarak görülen kansızlığın tedavisi, türüne bağlı olarak gerçekleşir.
Bir yanıt yazın