Önemli Noktalar
Genellikle ileri yaştaki kişilerde görülen, kadınlarda erkeklere nazaran daha sıklıkla rastlanan idrar kaçırma; kişinin yaşam kalitesini ciddi oranda düşüren, idrar torbasının sarkması, idrar yollarında ya da böbreklerde taş oluşumu, birtakım sinir sistemi sorunları doğrultusunda gelişen bir rahatsızlık olarak kişinin hem sosyal yaşamını hem de psikolojisini olumsuz bir şekilde etkileyebiliyor.
Daha çok birden çok yani fazla sayıda doğum yapmış ya da menopoza girmiş olan kadınlarda görülen idrar kaçırma problemi; bazen de obezite, idrar yolu iltihaplanması, şeker hastalığı gibi başka hastalıklar sonucunda da ortaya çıkabiliyor.
Mesanenin aşırı aktif bir şekilde çalışması ile de belirebilen bu rahatsızlık; genellikle sigara kullanan, mesanesinde sarkıklık bulunan, kronik kabızlık ya da anal yetmezlik çeken kişilerde görülüyor.
Tıp dilinde üriner inkontinans olarak da isimlendirilen idrar kaçırmanın tedavisinde ise kişiye öncelikle mesane rehabilitasyonunun öğretilmesi gerekiyor.
Bu yazımızda kısaca idrar kaçırma neden olur? İdrar kaçırmaya doğal çözümler nelerdir? sorularını yanıtlamaya çalışacağız.
İdrar Kaçırma Neden Olur
Erkeklerde bağırsakların hemen ön kısmında bayanlarda ise rahmin altında bulunan, böbreklerden gelen idrarın biriktiği yer olan mesanedeki idrarın artık tutulmayacak seviyeye geldiği durumlarda beyin tarafından iletilen sinyallerle mesanenin boşaltılması yani tuvalete çıkma işlemi sağlanıyor.
Ancak mesanede oluşabilecek birtakım enfeksiyonlar, mesane taşları, hormonal değişiklikler, mesanedeki tümörler, mesane çıkışındaki birtakım tıkanıklar yüzünden idar torbasındaki sinirlerin aşırı uyarılması ve gevşemesi, idrar kaçırma sorununu beraberinde getirebiliyor.
Gebelik döneminde idrar torbası üzerinde yoğun baskı ve basınç oluşması da geçici bir süreliğinde idrar kaçırmaya neden olabiliyor.
Pelvik kaslarının zayıflaması ve yavaş çalışması; çok sayıda doğum yapan kadınlarda sıklıkla rastlanan bir durum olduğundan daha önce defalarca kez bebek dünyaya getiren kadınlar da risk altında bulunuyor.
Bununla birlikte normal doğum yapan kadınlarda mesanenin sabit durmasını sağlayan bazı kasların hasar görerek yırtılması da ilerleyen dönemde mesanenin aşağı doğru sarkmasına yol açarak, idrar kaçırma riskini arttırabiliyor.
İdrar kaçırmanın en önemli nedenlerini aşağıdaki şekilde sınıflandırarak, toparlayabiliriz:
- Yaşlılık
- Obezite
- Kabızlık
- İdrar yolu iltihaplanması
- Tip2 diyabet
- Erkeklerde prostat büyümesi
- Kas gevşetici, idrar söktürücü, tansiyon düşürücü, sakinleştirici ilaçların, depresyon ilaçlarının ya da alerji ilaçlarının düzenli ve uzun süreli kullanımı
- Menopoz
- Genetik etmenler
- Birtakım vajinal enfeksiyonlar
- Daha önce zor doğumlar geçirmiş olma
- Demans Alzheimer hastalığı
- Sigara
- Anal yetmezlik
- Kronik öksürük
- Aşırı aktif mesane
- Daha önce pelvik cerrahi işlem ya da yaralanma geçirmiş olma
İdrar Kaçırma Sebepleri
İdrar kaçırma sebepleri tek bir nedenden dolayı gerçekleşmemektedir. Birçok sebebe dayanan idrar kaçırma, mesanede oluşan veya oluşabilecek enfeksiyonlar, vajina enfeksiyonları, mesanede bulunan taşlar, zorlu gerçekleşen doğumlar, hormonsal değişiklik, mesanede bulunan tümörler, sinirsel hastalıklar, mesane çıkışındaki tıkanıklıklar gibi idrar kaçırma sebepleri olabilmektedir.
İlginizi Çekebilir
Kadınlarda İdrar Kaçırma Nedenleri
Kadınlarda idrar kaçırma nedenleri, idrar torbasının enfeksiyon kapması sonucu idrar torbasındaki sinirleri çok fazla uyarılmasından dolayı kadınlarda idrar kaçırma nedenleri arasında yerini almaktadır.
Büyük olasılıkla kadınlarda görülen idrar kaçırma problemi, normal doğum yapan ve çok fazla doğum yapan kadınlarda daha sıklıkla görülmektedir. Çünkü doğum sırasında pelvik kasların zarar görme olasılığı yükse olduğundandır.
Genel olarak kadınlarda idrar kaçırma şikayeti belirli bir yaştan sonra gerçekleşmektedir. Şu unutulmamalıdır ki; ” hiç doğum yapmayan kadınlarda idrar kaçırma görülmez” bu tamamen yanlış bir düşüncedir. Hiç doğum yapmamış kadınlarda idrar kaçırma neden olarak; kabızlık ve aşırı kilolu olması idrar kaçırma sebepleri arasında yerini almaktadır.
Kadınlarda İdrar Kaçırma Tedavisi
Kadınlarda idrar kaçırma tedavisi, cerrahi ve cerrahi olmayan tedaviler olarak iki farklı yöntemi bulunmaktadır. Hangi tedavi yönteminin gerçekleştirileceği için mutlaka doktorunuza başvurun. Doktorunuz öncelikle idrar kaçırmanıza sebep olan hastalığı bulup daha sonra tedavi yöntemini söyleyecektir.
İdrar Kaçırma Tedavisi Erkek
Erkekler kadınlara göre idrar kaçırmak konusunda daha dirençlidir. Bunun neden erkeklerin kasları daha sağlam olduğundandır.
Erkeklerde idrar kaçırma tedavisi için öncelikle doktorunuza başvurmanız gerekmektedir. İdrar kaçırma tedavisi erkeklerde her yaşta görülebilmektedir. Bunun için doktorunuza gitmekten çekinmeyin. Özellikle 30’lu yaşlarda mutlaka gitmelisiniz. Çünkü prostat ile ilgili sıkıntınız söz konusu olabilir.
Erkeklerde idrar kaçırma, idrar sonrasında damlama şeklinde de görülebilmektedir. İç çamaşırınızı çektikten sonra damlama devam ediyorsa kesinlikle bir doktora görünmelisiniz. Bunun sebebi prostat büyümesi olabilmektedir.
İdrar Kaçırma Tedavisi
Hastalığın tedavisi amacıyla öncelikle hastaya mesanesini iyileştirmesi yani mesanesine normal bir şekilde çalışma alışkanlığı kazandırması öğretiliyor.
Bu noktada aşırı kiloları bulunan kadın ya da erkeklerin zayıflaması, tedavinin en önemli hedefleri arasında bulunuyor.
İdrar kaçırmanın kabızlıktan kaynaklandığı durumlarda hastanın düzenli olarak kabızlık ilaçlarını kullanması ve kendisine uygun olarak reçete edilen diyet programına sadık kalması gerekiyor.
Bununla birlikte aşırı miktarda sigara ve alkol kullanan hastaların da bu kötü alışkanlıklarını bir an önce bırakmaları gerekiyor.
İdrar kaçırmanın ardında mesane sarkması ya da prostat büyümesi gibi ciddi ve yapısal bir sağlık sorununun yer aldığı durumlarda ise cerrahi operasyon zorunlu olabiliyor.
Mesane Eğitimi ile hastaya sağlıklı tuvalete çıkma alışkanlığı kazandırılabiliyor.
Mesane eğitimi
Mesanenin aşırı aktif çalışmasını önlemek adına aşağıdaki noktaları mutlaka göz önünde bulundurmanız gerekiyor.
- Aşırı sıvı alımını azaltın.
- Günde en az 2 litre su için.
- Geceleri yatmadan önce mutlaka mesanenizi boşaltın.
- Geceleri yatmadan en az 3-4 saat öncesinde sıvı alımını bırakın.
- Aşırı kilolarınızdan kurtulmak için diyet yapın.
- Düzenli ve dengeli beslenme alışkanlığı kazanın.
- Bol bol hareket etmeye çalışın. Günde en az 30-40 dakika yürüyün.
- Kronik kabızlıkla mücadele aşamasında beslenme programınızda bol bol lifli gıdalara yer verin.
- Aşırı kafeinli, asitli içecek ve baharatlı yiyecek tüketimini sınırlandırın.
- Sigara ve alkolü bırakın.
İdrar Kaçırma Tedavisi Bitkisel
İdrar kaçırma ile mücadele aşamasında aşağıdaki şifalı bitkilerden yararlanabilirsiniz.
- Yakı otu:
Pek çok ilacın bileşenlerinden biri olarak kullanılan yakı otu bitkisi, idrarı söktüren, vücuttaki toksinlerin ve zararlıların vücuttan dışarı atılmasını sağlayan bir bitki olmanın yanı sıra idrar yolu iltihaplanmalarına ve idrar kaçırma sorununa oldukça iyi geliyor.
Kabızlık tedavisinde oldukça başarılı olan yakı otu; dışkıyı yumuşatarak, bağırsakları rahatlatıyor.
İdrar kaçırmaya bitkisel çözüm arayışındaysanız; yaklaşık 6 ay boyunca her gün düzenli bir şekilde birkaç bardak olacak şekilde yakı otu çayı içebilirsiniz.
- Tarçın:
Kasları sıkılaştırıcı özelliği ile ön plana çıkan tarçın, doğal idrar kaçırma tedavisinde yararlanabileceğiniz bir diğer yöntem olarak karışımıza çıkıyor.
Her gün tarçın ve bal karışımı tüketerek, mesanenizi rehabilite edebilir, aşırı aktif çalışmasını durdurabilir, mesanenizi eski sağlığına geri kavuşturabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir
Tarçın ile idrar kaçırma tedavisi için 3 adet küçük tarçın çubuğunu 2 su bardağı suda kaynatın.
Çayı süzün ve soğumaya bırakın. Ardından elde ettiğiniz tarçın suyuna tatlandırmak amacıyla bir miktar bal ilave edin.
- Atkuyruğu:
İdrar yollarındaki ve böbreklerdeki iltihaplanmayı arındıran atkuyruğu; aynı zamanda gevşeyen kasları da sıkılaştırıcı bir etki gösteriyor.
At kuyruğunun idrar kaçırmayı tedavi edici özelliğinden yararlanmak için ½ su bardağı at kuyruğu bitkisini 10 dakika kaynar suda demlenmeye bırakın.
Ardından çayınızı süzün ve birkaç dakika soğumaya bırakın. Dilerseniz, az bir miktar balla çayınızı tatlandırın.
At kuyruğu çayını probleminizden kurtulana dek günde bir iki bardağı aşmayacak şekilde tüketebilirsiniz.
- Havlıcan:
Zencefilgiller ailesinin bir üyesi olan, antibakteriyel ve antiinflamatuar etkisi ile bilinen havlıcan bitkisinden de idrar kaçırma tedavisinde yararlanabilirsiniz.
Bu amaçla öncelikle 1 parça havlıcan bitkisini 1 su bardağı suda 5 dakika kaynatın ve 5 dakika demlenmeye bırakın.
Ilıdığında için. Ya da bir tatlı kaşığı havlıcan tozunu 1 tatlı kaşığı yoğurda ilave ederek, her gün 2 sefer olacak şekilde tüketin.
İdrar Kaçırmaya Kesin Çözüm Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu
Kadınlarda ve erkeklerde görülen idrar kaçırmanın tedavisinde harika bir kabızlık önleyici ve idrar söktürücü olan kiraz sapından yararlanabilmeniz mümkün.
Kiraz sapı çayını hazırlamak için 30 adet kurutulmuş kiraz sapı çayını 1 su bardağı suda 5 dakika boyunca kaynatın.
Süzdüğünüz kiraz sapı çayına 4-5 damla olacak şekilde taze sıkılmış limon suyu ilave edin.
Günde bir sefer 20 gün boyunca bu kürü tüketin.
İdrar Kaçırma için Doğal Tedavi Dr. Feridun Kundak
Civanperçemi ve ısırgan otu gibi anti-inflamatuar ve anti-bakteriyel etki gösteren bitkilerle hazırlanan bu kürü sistit, prostat büyümesi, vajinal iltihaplanma vb. nedenlerden kaynaklanan idrar tutamama ve idrar kaçırma tedavisi amacıyla tüketebilirsiniz.
İdrar kaçırmanın doğal tedavisi için 3 su bardağı steril suyu 15 dakika boyunca kaynatın.
Ocaktan aldığınız suya 1 tutam civanperçemini, 1 tutam ısırgan otunu, 1 tutam papatyayı ve 1 tutam kuşburnu bitkisini ilave edin.
Tüm karışımı 15 dakikalığına demlenmeye bıraktıktan sonra günde bir bardak olacak şekilde için.
İdrar Kaçırma için Doğal Çözüm Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu
Karabaş otu ve Melisa bitkisini karıştırarak, hazırlayabileceğiniz bitkisel çayı her gün tükettiğinizde mesanenizin düzgün ve sağlıklı çalışmasını garantileyebilir, idrar yollarınızı bakteri ve mikroplardan arındırabilirsiniz.
İdrar kaçırma tedavisi amacıyla 1 tutam Melisa otunu 1 su bardağı klorsuz suda 3 dakika boyunca kısık ateşte kaynatın. Ardından karabaşotunu da ilave ederek, 3 dakika daha kaynatın.
Çayı ılımaya bırakın ve ılıdığında süzün. Bu kürü günde bir sefer akşamları yatmadan önce olacak şekilde için.
21 gün boyunca bu kürü her gün düzenli bir şekilde tekrarlayın.