Önemli Noktalar
Gebelikle birlikte anne adayının fiziksel ve psikolojik açıdan uğradığı değişimin geride kalmaya yani annenin tekrar hamilelik öncesi döneme geri dönmeye başladığı geçiş süreci olarak ifade edilen lohusalık; genellikle yaklaşık 6 haftalık bir süreci kapsıyor.
Lohusa Depresyonu
Bu süreçte annede hem fiziksel hem de ruhsal açıdan pek çok değişiklik gözlemleniyor. Hatta bazı kadınlarda lohusa depresyonu bile görülebiliyor.
Lohusa döneminde bebeğini emziren annelerde idrar yolu enfeksiyonu, aşırı yemek yeme isteği, yorgunluk, halsizlik, aşırı depresif ruh hali gibi birtakım rahatsızlıklar ve duygu durum değişiklikleri yaşanabiliyor.
Özellikle genetik açıdan depresyona yatkın kişilerde, daha önce depresyon geçirmiş kadınlarda gebelik döneminde yükselen progesteron ve östrojen hormon seviyelerindeki azalmaya bağlı olarak lohusa depresyonu baş gösterebiliyor.
Stres hormonlarının daha fazla salgılandığı, unutkanlık, ağlama isteği, konsantre olmakta zorlanma, bebeğe karşı ilginin azalması, panik atak, aşırlı sinirlilik gibi semptomların eşlik ettiği lohusa depresyonu; tedavi edilmediği taktirde 2-3 yıl gibi uzun bir zaman dilimi boyunca devam edebiliyor.
Bebeğin doğumunu takip eden ilk 10 gün içerisinde depresif ruh hali normal kabul edilse de bu sürenin uzaması; lohusa depresyonu olarak tanımlanıyor.
Annenin bu dönemi daha kolay bir şekilde atlatabilmesi noktasında kendisine bol bol zaman ayırması, pozitif şeyler düşünmeye çalışması, yeni hobiler edinmesi, sosyalleşmesi yani arkadaşlarıyla vakit geçirmesi gerekiyor. Bununla birlikte lohusa depresyonuna giren annelere eşlerinin de yardımcı olmaları, annenin bu dönemi daha rahat ve kolay geçirip, eski fiziksel ve ruhsal sağlığına kavuşabilmesine aracılık ediyor.
Bu yazımızda kısaca lohusa dönemi için doğal yöntemleri sizlerle paylaşmaya çalışacağız. Aşağıdaki önerilerimizi dikkate aldığınız takdirde lohusa dönemini kolaylıkla aşabilir; bu süreçte kendinizi daha iyi ve enerjik hissedebilirsiniz.
Lohusa Dönemi Nedir?
Lohusa dönemi her doğum yapan annenin en büyük kabusudur. Doğum sonrasından annenin vücudunda oluşan değişiklikler sonucunda meydana gelen değişimlerin doğum öncesi haline dönmesine denir. Genel olarak bu süreç 6 haftayı kapsar.
Lohusalık döneminde annenin depresyon gelişimine açık olduğu dönemdir. Bu dönemde annede ciddi ve uzun süreli problemler meydana çıkabilir. Lohusa döneminde dikkat edilmeyecek kadar hafif geçen süreç anneyi çıkmaza bile sürükleyebilmektedir. Bunun için en kısa sürede anne doktora başvurmalıdır.
Lohusa döneminde anneler bu süreci kendine göre yorumlar ve iyi anne olmadıkları düşüncesiyle baş başa kalırlar. Bir anlamda umutlarının tükendiği kanaatine varabilirler. Bu durum da ciddi anlamda anneye hasar verebilmektedir.
Bazı anneler bu durumu kafalarından atamadıkları için çeşitli düşüncelerin farkına varabilirler. Örnek olarak bebeklerine bir zarar geleceği korkusu, bebeklerine zarar verme düşüncesi, kötü bir durumla karşı karşıya gelebilecek gibi durumlar söz konusu olabilir. Bu durumlar kesinlikle annenin kesici, delici aletleri tutmaması gerekiyor.
Lohusa Döneminde Kanama
Lohusa döneminde kanama, normal doğum yapan kadınlarda 500 ml’den fazla ve 20-25 gün süren, sezaryen ile doğum yapan kadınlarda 1000 ml’den fazla ve 10-15 günden fazla süren kanamalar normal bir durum değildir.
Lohusa döneminde kanama normal adet kanamasından farklı bir şekilde gerçekleşir. Taze ve kırmızı renkte kanama görülür. Kanama miktarı oldukça önemlidir.
İlginizi Çekebilir
Doğumdan sonra kanamanın 3 şekilde görülür:
- Lochia Rubra: Bu tür kanama genel olarak 1. 3. gün arasında devam eder. Adet kanaması şeklinde kırmızı ve pıhtı halinde kendini gösterir.
- Lochia Seroza: Bu kanama 4. ve 10. gün arasında görülmektedir. Kanama pembe ve açık kahverengi halinde gerçekleşir.
- Lochia Alba: Bu kanama 10. günden itibaren başlayarak 3-4 hafta kadar sürebilir. Açık sarı ve mukus içeren akıntı ile kendini gösterir.
Lohusa Döneminde Nelere Dikkat Edilmeli
Lohusa döneminde dikkat edilmesi gerekenler;
- Beslenmenize maksimum özen gösterin
Annelerin sütlerinin daha verimli ve doyurucu olmaları noktasında özellikle lohusa döneminde beslenmelerine hiç olmadığı kadar özen göstermeleri, süt yapıcı besinlere yönelmeleri, kendi sağlıklarını ya da bebeklerinin sağlığını olumsuz etkileyen besin ve içecekleri tüketmekten mutlaka kaçınmaları gerekiyor.
Bu dönemde sütünüzün daha kaliteli olması ve bebeğinizin sağlıklı gelişimi adına her gün 2-3 bardak süt, yoğurt ve ayran tüketmeye çalışmalı, sebze ve meyve ağırlıklı beslenmeli, bol miktarda et, yumurta ve protein içeren besinler tükettiğinizden de emin olmalısınız.
Lohusa döneminde çay, kahve gibi kafein içeren içeceklerin tüketimini mümkün olduğunca sınırlandırmalı, bebeğinizde herhangi bir sağlık sorununun gelişmesini önlemek adına hiçbir şekilde alkol ya da sigara tüketmemeli, brokoli, soğan, sarımsak, lahana gibi gaz yapıcı besinleri fazla tüketmemelisiniz.
Aynı zamanda bebekte ishal oluşumunu tetikleyen kavun, erik, mandalina, portakal gibi besinleri tüketmekten kaçınmalısınız.
İlginizi Çekebilir
Anne sütünü arttırıcı besinlere öğünlerinizde sıklıkla yer verdiğiniz taktirde sütünüzün az gelmesi, sütünüzün yeterince doyurucu olmaması vb. riskleri en aza indirgeyebilirsiniz.
Anne sütünü arttıran diğer besinlere rezene çayını, fındık, badem, ceviz gibi kuruyemişleri, iyi bir demir kaynağı olan yulafı, demir ve kalsiyum açısından zengin besinler olan ıspanak, pazı ve dereotunu örnek olarak gösterebiliriz.
- Gün içerisinde yürüyüşe çıkmayı ihmal etmeyin
Lohusalık döneminde anneye bebeği uyutma, bebeği emzirme gibi temel annelik görevlerinin yanı sıra yemek pişirme, evi toparlama gibi rutin pek çok ev işini de yapmak düşüyor.
İşlerin üst üste birikmesi; anne adayının moralini bozarak, lohusalık depresyonuna daha kolay bir şekilde yakalanmasına yol açıyor.
Bu dönemde her gün düzenli olarak yürüyüşe çıkarak, biraz doğada zaman geçirerek, hem günlük stresinizden arınabilir hem de hamilelik dolayısıyla aldığınız kilolarınızı daha kolay bir şekilde verebilirsiniz.
Ev işinizi eşinizle paylaşarak, bebek bakımında eşinize de görevler vererek, yeni tüm sorumluluğu tek başınıza üstlenmek yerine eşinizle, arkadaşlarınızla, anne ve babanızla görev dağılımı yaparak; bu dönemden sağlıklı bir şekilde çıkabilirsiniz.
- Lif açısından zengin gıdalar tüketin
Hamilelik sonrası dönemde annelerde yaygın görülen sorunlardan biri olan kabızlık; kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürebiliyor.
Bazen ağrılı bazen de oldukça zorlayıcı olabilen kabızlık, ilerleyen dönemde basura bile çevirebiliyor.
Kabızlıkla mücadele noktasında yoğurt, kefir, ıspanak, yulaf gibi lif açısından zengin besinler tüketmenizi öneriyoruz.
- Her gün ılık bir duş alın
Lohusalık döneminde bazı kadınlarda aşırı terleme, titreme, rahim bölgesinde devam eden ağrılar görülebiliyor.
Bu dönemdeki depresif duygular, kişinin ağrılarının daha da artmasını beraberinde getirebiliyor.
Her gün düzenli bir şekilde ılık bir duş aldığınız takdirde hem vücut kaslarınızın gevşemesini sağlayabilir hem de stresten arınabilirsiniz.
- Bol bol salata tüketin
Marul, maydanoz, salatalık gibi yeşil sebzeler ile hazırlanan salata; lifli yapısı sayesinde hem bu dönemdeki kabızlığı gideriyor hem de annenin süt miktarını ve kalitesini yükseltiyor.
Öğünlerinize bir kase salata ekleyerek, ara öğünlerinizde dilediğiniz kadar salata ya da salatalık tüketerek, hem kolaylıkla zayıflayabilir hem de bebeğinizin gelişimini destekleyebilirsiniz.
- Her gün 2-2.5 litre su tüketin
Lohusalık dönemi için doğal yöntemlerden bir diğeri ise her gün düzenli olarak 2-2.5 litre su tüketmek!
Bu dönemde bol miktarda su içerek, hem sütünüzün daha fazla gelmesini sağlayabilir hem kabızlık ve basur ile mücadele edebilir hem de ateş basmalarından ve terlemeden kaynaklanan dehidrasyonu önleyebilirsiniz.
- Hafif egzersizler yapın
Aldığınız kiloları nasıl geri vereceğinizi kara kara düşündüğünüz bu günlerde doktorunuza da danıştıktan sonra hafif egzersizler yapmaya başlayabilirsiniz.
Böylelikle vücudunuzun ve sarkan yerlerinizin daha kolay bir şekilde ve kısa sürede toparlanmasını garantileyebilirsiniz.
Özellikle bu dönemdeki idrar ve gaz kaçırma problemlerinizi en aza indirgeyebilmek adına vajinal kasları güçlendirmeyi hedefleyen Kegel egzersizlerinden yararlanabilirsiniz.
- Sütlü tatlılar tüketin
Lohusalık dönemindeki pek çok kadın; sütünün miktarının ve kalitesinin artması adına lohusa şerbeti, helva, çikolatalı pasta gibi şerbetli ve çikolatalı tatlılara yönelme hatasına düşüyor.
Bu hata ise gebelikte alınan fazlalık kiloların katlanması, kişinin daha da kilo alması ile sonuçlanıyor.
Tatlı kriziniz tuttuğunda şerbetli ve kremalı tatlılara yönelmek yerine hafif sütlü tatlılar tüketebilirsiniz. Böylelikle kilo alımını durdurabilirsiniz.
- Bitkisel yağların şifalı gücünden yararlanın
Stres, gerginlik, panik atak gibi ruhsal sorunlara oldukça iyi gelen karanfil ve lavanta yağı gibi bitkiler; birkaç sefer koklandıklarında kişinin ruh halini iyileştirici bir etki gösteriyor.
İlginizi Çekebilir
Kendinizi bu süreçte bunalmış, bitkin, hiçbir şey yapmaya gücünüz kalmamış gibi hissettiğiniz anlarda karanfil ya da lavanta yağı koklamanızı öneriyoruz.
- Rutin kontrolleri aksatmayın
Lohusalık döneminde kadınların vücudunda fiziksel iyileşmeler görülürken bazen de istenmeyen birtakım komplikasyonlar ve ciddi rahatsızlıklar gelişebiliyor.
Bu yüzden bu dönemde rutin kontrollerinizi asla aksatmamalı, doktorunuzun belirttiği tarihlerde testlere girmeyi ihmal etmemelisiniz!
- Bebeğiniz uyurken siz de uyuyun
Bebeğinizin geceleri sık sık uykusundan uyandığı bu yüzden de uykunuzdan uyanmak zorunda kaldığınız bu dönemde ertesi güne uykusuz ve bitkin bir şekilde başlamamak adına gün içerisinde bebeğinizin uyuduğu anlarda uyumayı deneyebilirsiniz.
Böylelikle daha az yorulabilir, uykusuzluk yüzünden depresyona girmekten, kendinizi mutsuz ve bitkin hissetmekten kurtulabilirsiniz.
Bu süreçte ev işlerine minimum ağırlık vererek kendinize zaman yaratmalı, sizin ve bebeğinizin sağlığının her şeyden önce geldiğini unutmamalısınız!
Lohusalık Dönemi için Çay Tarifi
Bu zorlu bir o kadar da keyifli dönemde hem sütünüzü arttırmak hem de sakinleşmek adına şifalı bitkilerle hazırlanan aşağıdaki çay tarifimizi hazırlayabilir ve afiyetle tüketebilirsiniz.
Malzemeler:
- 1 yemek kaşığı rezene
- 1 yemek kaşığı ıhlamur
- 1 tatlı kaşığı tane kimyon
- 1 tatlı kaşığı anason
- 1 yemek kaşığı papatya
Hazırlanışı:
- Tüm malzemeleri demliğe koyduktan sonra üzerine 2 fincan sıcak su ilave edin.
- Demliğin üstünü temiz bir havlu yardımıyla bırakın ve çayı demlenmeye bırakın.
- Ardından çayı süzüp, afiyetle tüketebilirsiniz.
Bu yazımızda lohusa dönemi için doğal yöntemleri, neler yapmanız gerektiğini kısaca anlatmaya çalıştık. Yukarıdaki önerilerimizi dikkate aldığınız takdirde sizler de depresyona girmekten kurtulabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir
Tüm çabalarınıza rağmen depresyona girdiğinizi hissettiğinizde bir psikiyatristen yardım almayı ihmal etmemelisiniz!
Lohusa Dönemi Hakkında Sık Sorulan Sorular
Lohusa dönemi psikolojisi: Lohusa dönemi psikolojisinde annenin kendini kontrol etmesi çok önemlidir. Hatta yanında bir kişinin olması psikolojisini düzeltecektir. Lohusa döneminde olan anneler çok hassastır. Bu yüzden lohusa döneminde olan annenin psikolojisinden gidilmesi bu dönemi rahat atlatmasına sebep olacaktır.
Lohusa dönemi cinsel ilişki: Lohusa dönemi sonrası ilişki için uygun bir dönem değildir. Kadının fiziksel olarak toparlanması için 6 hafta kadar bir süre gereklidir. Bu yüzden lohusa döneminde cinsel ilişkiye girmemeye hatta kadını cinsel ilişki için zorlamamanız gerekmektedir.
Lohusa dönemi ne kadar sürer: Lohusa dönemi genel olarak doğumdan sonra 6 hafta sürer.
Dinimizde lohusalık dönemi: Dinimizde lohusalık dönemi anne için çok önemli olduğu vurgulanmıştır.
Lohusa dönemi cinler: Lohusa döneminde oluşan hiç bir hurafeye inanmamanızı tavsiye ederiz.
Lohusa dönemi sorunları: Lohusa dönemindeki sorunlarla kadını tek başına bırakmayın. Maddi manevi her türlü desteği gösterin.
Lohusa döneminde korku: Lohusa döneminde olan her anne mutlaka korku içerisinde olacaktır. Ancak korkulacak bir durum olmadığının farkına varacaklardır.
Lohusa dönemi ne zaman biter: Lohusa dönemi doğumdan 6 hafta sonra biter.
Bir yanıt yazın