Önemli Noktalar
Herkesin sıradan bir baş ağrısı olarak sandığı migren, tedavisinin mümkün olduğu nörolojik bir hastalık sınıfına girmektedir. En çok olarak doktorlara şikayet ile gelinen, sadece bir baş ağrısı olarak nitelendirilen bir hastalık olduğu bilinmektedir. Aksine migren günlük hayatımızı oldukça olumsuz etkileyen bir hastalıktır.
Migren Nedir?
Tekrarlayan ve genellikle diğer rahatsız edici semptomlarla birlikte kendini gösteren şiddetli baş ağrısına migren denir. Migren 3 gün de sürebilir ve kişiyi hiçbir şey yapamaz hale getirecek denli ağır olabilir. Migrene yatkınlığınızı kontrol altına almanın en iyi yolu, migreni tetikleyen faktörleri bulmak ve bunlardan kaçınmaktır. Migren başlayınca alacağınız önlemler de sizi oldukça rahatlatacaktır.
Nörolojik hastalık arasına giren, bazı kişilerde yılda 1-2 defa bazı kişilerde de ayda 1-2 defa görülen, baş ağrısının ataklar halinde görülmesi şeklinde meydana gelen bir hastalıktır.
Migren ağrısı bazen çok şiddetli olarak görülebilmektedir. Ancak normal baş ağrısından farklı olarak migrenin yanında bulantı, ses ve ışığa hassasiyetin artmasıdır. Bu belirtilerle birlikte baş ağrısı gerçekleşiyorsa kesinlikle migren hastalığı olarak belirtebiliriz.
Migren konusunda sizlere uyarımız olarak her baş ağrısıyla birlikte yukarıda belirtilen bulgular mevcutsa, uzun bir süreç sonunda muayeneyle birlikte doktor tarafından koyulması gereken bir teşhistir.
Migren Belirtileri
Migrenin belirtileri genel olarak aynıdır. Ancak migrenin başlıca belirtileri;
- Baş ağrısı (zaman zaman yer değiştiren bir ağrı şeklinde görülebilir hatta şakalarda bazen de göz veya gözün arka kısmında)
- Aşırı duyarlılık
- Depresif duygu durumu
- Aşırı neşelenme
- Durgunluk
- Konsantrasyon ve dikkat bozukluğu
- Düşünce yavaşlaması
- Kelime kurma ve bulma da güçlük
- Konuşurken takılma
- Işık duyarlılığı
- Ses duyarlılığı
- Koku duyarlılığı
- Esneme
- Uyku hali
- Açlık hissi
- Tatlı yeme isteği
- İştahsızlık
- Çok fazla su içme
- Karın bölgesinde şişlik
- Kabızlık
- İshal
Migren Tedavisi
Migrenin tedavi edilmesi için öncelikle doktor tarafından teşhis edilmesi gerekmektedir. Daha sonra tanı konulduktan sonra tedavi için başlanması gerekmektedir. Çünkü her baş ağrısı migren olacak diye bir şey değildir.
Her baş ağrısının farklı bir tedavi olabilir. Beyinde oluşan bazı hastalıklardan dolayı da baş ağrısı oluşabilir.
Migren tedavisinin başlangıcı olarak, migrenin başladığını hisseder hissetmez hemen iyi havalandırılmış karanlık bir odada uzanmanız olacaktır. Bu krizin daha kısa sürmesini sağlayabilirsiniz. Hatta krizi tamamen önleyebilirsiniz.
Migren Tedavisi Nasıl Yapılır?
Migren tedavisi genel olarak kriz başlangıcından önce önlem alınarak gerçekleşir. Krizden önce migren tedavisi için gerekli adımları attığınızda, migrenin önüne geçebilirsiniz.
Dinlen ve Uyu
Migrenin başlamak üzere olduğunu hisseder hissetmez iyi havalandırılan karanlık bir odada uzanın. Bu şekilde krizin daha kısa sürmesini sağlayabilir ve hatta krizi tamamen önleyebilirsiniz.
Bitkisel İlaçlar
Biberiye, melisa ve nane çaylarının hepsinde migren etkilerini azaltan antispazmotik özellikler bulunur.
Bitkisel ilaçlar için Bitkisel Tedavi ve İlaçları Nelerdir? yazımıza göz atabilirsiniz.
Aromaterapi
Migrenin başlamak üzere olduğunu hisseder hissetmez, iki çay kaşığı tatlı badem yağına birer damla nane ve lavanta yağı damlatın ve bununla şakaklarınızı ve ensenizi yavaş yavaş ovun.
Sıcak ve Soğuk
Alnınıza veya ensenize soğuk kompres uygulayın. Bunun bir faydası olmazsa, sıcak ve soğuk kompresi deneyin. Önce alnınıza soğuk, ensenize sıcak koyun ve bunları iki dakikada bir değiştirin. Bunu 5-6 kez tekrar edin.
Diğer Tedavi Yöntemleri
Bir kraniyal osteopati uzmanı veya kraniyosakral tedavi uzmanı migren tedavisinde size yardımcı olabilir. Biyolojik geri bildirme yöntemini ve Aleksander tekniğini kullanmak da migrene yatkınlığınızı azaltabilir.
Aromaterapi Kompresi
Stresli günlerde şakaklarınıza ve alnınıza kompres uygulayın. Bunu yapmak için birkaç damla lavanta veya mercanköşk yağı damlattığınız suya bir kez batırıp sıkın.
Migrene Ne İyi Gelir?
Nörolojik bir hastalık türü olan migren şiddetli baş ağrısı, mide bulantısı, kusma ve ışık hassasiyeti gibi belirtilerin baş göstermesiyle kendini gösterir. Bu olumsuz durumlar da kişilerin günlük yaşantılarını olumsuz yönde etkilemektedir.
Migrenin farklı bir çok tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bunun için sizlere günlük hayatınızda yapmanız gerekenler hakkında bilgi vererek, migren ağrınızı azaltmanıza yardımcı olacaktır.
Su İçin
İnsan günlük hayatında ortalama 2-3 litre arasında su tüketimi yapması sağlık açısından en önemli faktördür. Ancak su tüketimini çay, kahve gibi içecekler haricinde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Şeker, Karbonhidrat Tüketimini Kesmek
Şeker başlı başına çok tehlikeli bir gıdadır. Bunun yanında rafine karbonhidrat tüketimini de kesmeniz durumunda vücut sağlığınızın yanında uykunuz düzene girecek ve kilo vermeniz kolaylaşacaktır.
Gün İçerisinde Aktif Olarak Hareket Edin
Gün boyu aktif olarak hareketli olmanız sizin için bir avantaj sağlar. Ancak gün içerisinde hareketli olsanız bile yaptığınız hareketi daha da arttırmanız sizi migren ağrılarından koruyacaktır.
Uyku
Günlük uyku saatimiz bilindiği gibi ortalama 7-8 saattir. Uykunuzu doyurucu şekilde almanız migren ağrınızın önüne geçecektir.
Yoga veya Spor
Yoga yapmak vücuttaki stresten tamamen kurtulmak demektir. Yoga yapamayanlar içinde stres azaltıcı sporlara yönelmeleri bir diğer tavsiyemizdir.
Meditasyon
Bir çok insanın bildiği gibi uzak doğu stres atma yöntemi olarak bilinse de bizlerinde kolay bir şekilde yapabileceği bir migren önleyici harekettir. Beyni sakinleştirip stresle baş etmenin en doğal yöntemidir.
Vücudunuzu Dik Tutun
Genel olarak masa başı çalışanlarında görülen eğri durma, telefon ve bilgisayar kullanırken başımız 15 cm kadar vücudumuzdan önde durmaktadır. Bunun önüne geçin ve vücudunuzu dik tutun.
Magnezyum
Magnezyum tüketimini mutlaka gerçekleştirin. Yeşillik, sebze, kabak çekirdeği, kuruyemişler, balık, kırmızı et yemek bu anlamda önemlidir.
Magnezyum bakımından zengin olan yiyecekler için Sağlıklı Yaşam İçin Doğal Yöntemler yazımızı okuyun.
B Vitamini Alın
B vitamini vücutta serotonin metabolizmasını düzenler ve insülin direncine çok iyi gelmektedir. B vitamini genel olarak kırmızı et, sakatat, balık, yumurta, tam tahıllar, kuruyemişler, baklagiller, ve yeşil yapraklı sebzelerde bolca bulunmaktadır.
B vitamini bakımından zengin olan yiyecekler için Sağlıklı Yaşam İçin Doğal Yöntemler yazımızı okuyun.
D Vitamini Alın
D vitaminini doğal olarak güneşten almaktayız. Bu yüzden kapalı bir alanda çalışıyorsanız D vitamini miktarınızı ölçtürün. D vitamini eksikliği ciddi hastalıklara sebep olabilir. D vitaminini düzenleyen besinleri de tüketmekten vazgeçmeyin.
D vitamini bakımından zengin olan yiyecekler için Sağlıklı Yaşam İçin Doğal Yöntemler yazımızı okuyun.
Omega 3 Tüketin
Omega 3 için balık ve zeytinyağı tükettin.
Omega 3 bakımından zengin olan yiyecekler için Sağlıklı Yaşam İçin Doğal Yöntemler yazımızı okuyun.
Gluten Tüketimini Azaltın
Glutensiz beslenmek vücut sağlığınız açısından oldukça önemlidir.
Glutensiz besinler için Sağlıklı Yaşam İçin Doğal Yöntemler yazımızı okuyun.
Migren İçin Bitkisel Çözümler
Migren için bir çok ilaç, doğal yöntemler mevcuttur. Şimdi sizlere migren için bitkisel çözümler için bir kaç önerimiz olacak.
Ihlamur
Kış aylarının vazgeçilmezi olan ıhlamur, aynı zamanda migreni azaltır ve hafifletir. Ihlamuru bilindik bir yöntem olan çay demler gibi tüketebilirsiniz.
Melisa Otu
Melisa otunun en büyük özelliği sakinleştirici ve yatıştırıcıdır. Melisa otunu da çay demler gibi tüketebilirsiniz.
Zencefil
Zencefilin anti-enflamatuar etkisi olduğundan dolayı migren ağrısını azaltır. Ayrıca mide bulantısını da bastırma özelliği mevcuttur. Çay demler gibi demleyip tüketebilirsiniz.
Mercanköşk
Zencefil gibi anti-enflamatuvar etkisinin yanında antiviral etkisi de bulunmaktadır. Bu da üst solunum yollarını rahatlatır. Beynin oksijen ihtiyacı için gerekli oksijen yollarını rahatlatır ve oksijen akışını gerçekleştirir Çay demler gibi demleyip tüketebilirsiniz.
Limon
Migren atağının vermiş olduğu ağrıları en aza indirmek için, migren başlamadan limon suyu içerek bir nebze de olsa engel olabilirsiniz.
Bir yanıt yazın