Buchu Bitkisi

Buchu bitkisinin tanımı bir tür aromatik bitki şeklinde yapılabilir. Şu an ilaç sanayinde kullanılan bu bitki, ilk olarak Güney Afrika’da keşfedilmiştir. Dört yüz yıl önce ilk defa tıp alanında, ağrıların dindirilmesinde kullanılan bu bitki, uva ursi denen başka bir bitki ile kullanılır. Şişkinliği ve fazla suyu alması ile bilinen burchu bitkisi, şişkinliği azaltır. Eski dönemlerde doğumların kolay geçmesi için kullanılan bitki, şu an ilaç sektöründe belirgin olarak kullanılan ana maddeler içinde yer almaktadır. terlemeyi arttıran bitki, vücutta ödem birikmesini önler. Vücuttan fazla suyun atılmasını sağlar.

Buchu Bitkisi Nedir?

Buchu bitkisi, mor çiçekli bir bitkidir. Sağlam olmayan kökleri ile toprağa tutunmakta zorlanan narin bir çiçek görünümündedir. Aromatik ve yoğun bir baharat tadı alınan buchu, enginar yapraklarına benzeyen iç içe geçmiş yapraklardan oluşmaktadır. Yapraklar değil, çiçekler kullanılarak çaylar elde edilmektedir. Hafif acı ve ağır bir tada sahip olmasının yanında, demlenen çaylarının öksürük dahil pek çok soruna iyi geldiği bilinmektedir.

İdrar Yolları Enfeksiyonlarında Buchu Kullanımı

Buchu bitkisinin idrar yolları için kullanım şekli çay şeklindedir. İdrar yollarında meydana gelebilecek tıkanıklık, iltihaplanma, taş gibi sorunların giderilmesinde bu bitki kullanılabilir. Bitkinin çay şeklinde demlenmesi ile sıklıkla içilmesi, idrar yollarındaki iltihabı sökmeye yarar. Lavaboya çıkıldığında idrarın renginin değiştiği görülürse, kullanıma ara verilmelidir. Bitki, çok güçlü bir idrar söktürücü olması nedeniyle, kullanımında dikkat edilmelidir.enfeksiyon durumunda hem vücutta biriken fazla suyu, hem de idrar yollarına yerleşmiş enfeksiyonu söker. Bu nedenle bitkinin kullanımı sırasında bol suyun tüketilmesi gerekir. Maden suyunun tüketilmesi, vücutta muhtemelen azalacak olan minerallerin yerine konmasına yardımcı olur.

İlginizi Çekebilir
İdrar Yolu Enfeksiyonu için Doğal Yöntemler

Uyku Düzensizliğinde Buchu Kullanımı

Buchu bitkisini uyku düzeni için kullanmak, daha çok uykuyu kaçırma etkisinden yararlanmaktır. Çok fazla uyuyan, dinlenemeyen, uyku saatleri 9 saatin üzerine çıkan kişilerin, uyku konusunda desteğe ihtiyaçları olabilir. Bu durumda buchu bitkisinden destek alınabilir. Ancak dikkatli olunması gereken nokta, bitkinin kalp çarpıntısına neden olabileceğidir. Uyku kaçıran ve fazla uykuyu düzenleyen tüm ilaç ve bitkisel ürünler, kalp çarpıntısı riskini de beraberinde getirir. Bu nedenle kalp sorunu olanlar, kahve içtiğinde bile uyuyamayanlar, hassas bir kalp ritmine sahip olanlar ve daha önce kalp krizi geçirmiş olanlar bu bitkiyi tüketmemelidir. Uykunun düzenlenmesi için bitkinin yatmadan en geç 1 saat önceden çay şeklinde tüketilmesi gerekir. Bu sayede kişi, sabah daha dinç uyanacaktır.

Uyku Düzensizliği

Adet Döneminde Buchu Kullanımı

Regl döneminde Buchu bitkisi kullanımı, adet söktürücü özelliği ile tercih edilmektedir. Bunun yanında kadınlar, adet döneminde enfeksiyon kapmaya daha yatkındır. Bu nedenle kadınların bu dönemlerde korunabilmesi için buchu bitkisi tüketmeleri gerekebilir. Bunun yanında bitkinin sahip olduğu idrar sökme özelliği, bu dönemlerde de değişmez. Bu nedenle dikkatli kullanılmaması, normalden fazla regl olunmasına, reglin süresinin ve gelen kanın miktarının artmasına neden olabilir. Bunun yanında bu bitki, böbrekler içi tahriş edici bir yapıya sahiptir. Regl döneminde böbrek zarları daha hassas bir yapıdadır. Bu nedenle böbrek hastalığı olanların bu bitkiyi, özellikle regl dönemlerinde kullanmaması tavsiye edilir. Bitkinin kullanımı sırasında beklenmeyen bir ağrı, acı, kanama görülmesi halinde acilen doktora başvurulmalıdır.

Eklemler ve Kemiklerle İlgili Problemlerde Buchu Kullanımı

Buchu bitkisini eklemlerde kullanmak, bitkinin ağrı azalma etkisinin kullanılması açısından uygundur. Bitki, eklemlerde meydana gelen ödem kaynaklı şişkinliği alır. Eklemlerin rahatlamasını sağlar. Eklemler arasında bulunan kayganlaştırıcı iliğin bazı durumlarda fazla su ile dolması durumu meydana gelebilir. Bu durumlar genellikle vücutta bulunan mineral ve sodyum dengesizliğinden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle kişilerin bu dengeyi sağlamaları gerekir. Meydana gelen bu şişme durumunda kullanılacak buchu bitkisi, şişkinliğe neden olan fazla suyun atılmasını sağlar. Bunun yanında kemiklerde bulunan iliğin sağlamlaşmasına yardımcı olur. Kas hastalıklarında meydana gelen su ve demir eksikliğinin önüne geçen bu bitki, kas aralarında biriken ve fazla suyun oluşturduğu ödemi atar. Ödem nedeniyle meydana gelebilecek ağrıları ve şişkinliği önler.

Mide ve Bağırsaklarda Meydana Gelen Sorunlarda Buchu Kullanımı

Buchu bitkisi sindirim sorunlarından kurtulmak mümkündür. Ancak madde, çok güçlü bir baharattır. Bu nedenle mide zarında zayıflık oluşması halinde mideyi delebilir. Bunun yanında ülser, reflü gibi rahatsızlığı bulunan kişilerin buchu kullanması tavsiye edilmez. İçeriğinde bulunan güçlü maddelerin emilmesi için midenin fazlaca enzim harcamasına neden olan bitki, mide sorunu olan birinin sorununu arttırabilir. Diğer yandan bahsedildiği şekilde enzim harcamasını arttırdığında, besinlerin midede kalma süresini kısaltır. Bu nedenle hazımsızlık, mide doluluğuna bağlı iştahsızlık gibi durumlardan kurtulmasına yardımcı olur. kişilerin midesinde herhangi bir sorun yoksa, bu bitki kullanılarak sindirim sistemi sorunları çözülebilir. Ancak eğer mide veya bağırsaklarda emilim gibi sorunlar varsa, bitkinin kullanımı uygun değildir. Mide kanseri ya da bağırsak sorunlarının varlığında, kişinin herhangi bir kanser türü ile savaşması halinde bitkinin kullanımı tavsiye edilmez.

Buchu Bitkisi Nasıl Kullanılır?

Buchu bitkisinin kullanım şekli aslen çay şeklindedir. Ancak tropikal iklimde yetişen bu bitki, şu an sadece eczanelerde kapsül şeklinde alınabilmektedir. kapsül, direkt olarak yutulabilir ya da delinerek içindeki içilebilir. Meyve suyuna ya da normal suya akıtılarak içilen kapsül, daha hızlı etki göstermektedir. Kişilerin, herhangi bir mide rahatsızlığı yoksa, güde 3 kapsüle kadar alması normal karşılanır. Diğer yandan damla şeklinde olan buchu bitkisi özleri de vardır. Bu damlalar, göz damlasına benzeyen bir tüpte verilmektedir. Damlaların kullanılması, günde en fazla 10 damla olarak sabitlenmelidir. Aksi halde mide kanaması gibi istenmeyen sonuçlar doğurabilir.

İlginizi Çekebilir
Bitkisel Tedavi ve İlaçlar Nelerdir?


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir