Önemli Noktalar
Hambeles yani Murt meyvesi, Eylül ayından Şubat ayına kadar pek çok pazarda satılmaktadır. Halk arasında çok fazla bilinmeyen meyve, Mersin meyvesi olarak da adlandırılmaktadır. Akdeniz iklimi içerisinde yetiştiği bilinen Hambeles, kendiliğinden yol kenarlarında yetişmektedir.
Bu meyvenin olgunlaşma belirtisinin, sararmak olduğu bilinmektedir. Yani meyvenin sarı renge hatta daha olgunlaşarak kahverengine dönüşmesi ile tüketime hazır hale geldiği bilinmektedir.
Meyvenin tüketimi, nerelerde kullanılacağına göre değişiklik göstermektedir. Örneğin cilt temizliği için kullanıldığında haricen uygulandığı gibi, herhangi bir hastalığın tedavisi için kullanıldığında çay ya da doğrudan besin olarak tüketilmesi mümkün olmaktadır.
Meyvenin maske olarak kullanılması durumunda reyhan ve zeytinyağı ile birleştirilerek çırpılması gerekmektedir. Bu karışımın haftalık olarak cilde uygulanması halinde cilt yenileyici bir etkisi olduğu bilinmektedir.
Hambeles Meyvesinin Yararları Nelerdir?
Hambeles meyvesinin bilinen faydaları, pek çok yaş grubuna göre değişebilmektedir. Yeni doğan bebeklerden orta yaş üstüne kadar farklı konularda fayda gösteren bir meyve olduğu konuşulmaktadır. Bilinen bazı faydaları şu şekilde sıralanabilir:
- Meyvenin maske olarak kullanılması halinde cildi yenileyici ve leke giderici etkileri olduğu bilinmektedir.
- Enfeksiyon giderici etkisi sayesinde, iltihaplanma oluşan pek çok bölgede tedavi edici etkisi olmaktadır.
- Yeni doğan bebeklerin, ilk yıkamalarında bu meyvenin suyu kullanılabilmektedir. Bu sayede daha sağlıklı bir ciltlerinin olduğu bilinmektedir.
- Ağız içerisinde ya da midede oluşan yaralara yönelik tedavi edici etkisi olduğu bilinmektedir. Kaynatılarak tüketilmesi önerilir.
- Bağışıklığı güçlendirdiği bilinmektedir. Virüs ve bakterilere karşı koruyucu bir etki oluşturmaktadır.
- Bağırsak sağlığı üzerindeki koruyucu etkisinin yanı sıra kabızlık ve ishal sorunlarına karşı da tedavi edici olduğu bilinmektedir.
- Görme bozukluklarında oldukça önemli bir tedavi aracıdır. İçeriğinde bulundurduğu A vitamini ile göz sağlığı korunmaktadır.
Hambeles Meyvesi Nerelerde Yetişir?
Hambeles meyvesinin yetiştiği bölgeler, öncelikli olarak Akdeniz iklimine sahip olan bölgelerdir. Mersin özelinde çok fazla bulunduğu bilinmektedir. Bu sebeple meyvenin bir diğer adı da Mersin meyvesi olmaktadır.
Akdeniz iklimi olmamasına rağmen, Ege ve Marmara Bölgesi’nde de yetiştiği bilinmektedir. Bu bölgelerde deniz etkisiyle ılıman bir hava olduğu için meyvenin yetişmesi ve olgunlaşması kolay olmaktadır.
Meyve, sonbahar aylarından başlayarak kış aylarının sonlarına kadar bu bölgelerin pazarlarında bulunmaktadır. Pazarlarda meyvenin bulunmaması halinde güvenilir aktarlardan ya da kuruyemiş satan dükkanlardan da alınabilmektedir.
Hambeles meyvesinin Ocak ayında yoğun bir biçimde satışa sunulduğu bilinmektedir. Bu dönemlerde meyveye taze şekilde ulaşmak mümkün olduğu gibi, kuru ve çay olarak tüketmek isteyenlerin de daha sonraki aylarda bitkiyi satın almaları mümkün olmaktadır.
Hambeles Meyvesinin Yan Etkileri Var Mıdır?
Hambeles meyvesinin yan etkileri, aşırı tüketildiğinde tüm meyvelerde olduğu kadar görülebilmektedir. Bunun yanı sıra meyvenin ekşimsi bir tadı olması sebebiyle her yiyeni mutlu edecek bir tadı olmadığı için farklı etkilere de neden olabilmektedir.
Hambeles tüketiminde ölçü çok önemlidir. Meyvenin diğer kuruyemişler gibi bir tabak şeklinde tüketilmesinin zararları bulunmaktadır. Bunun yerine hangi tedavi için kullanılacaksa ona uygun ölçünün tercih edilmesi önemli olmaktadır.
Hambeles meyvesinin çok tüketimi sonucunda ekşimsi tadı nedeniyle boğaz bölgesinde kaşıntı oluşabilmektedir. Ağız yapısına bağlı olarak dil bölgesinde de kaşıntı oluşturduğuna rastlanmaktadır. Fakat meyvenin az tüketiminde bu gibi durumlar gözlemlenmemektedir.
Meyvenin alerjik olan bünyelerde bilinmeyen reaksiyonları da olabilmektedir. Bunun için tüketim öncesinde mutlaka bir alerji testinden geçilmesi önerilmektedir. Bünyenin sağlıklı olması halinde, tüketimde de aşırıya kaçılmazsa meyvenin herhangi bir yan etkisi oluşmamaktadır.
Hambeles Meyvesi Nasıl Tüketilmelidir?
Hambeles meyvesinin tüketilme biçimi, hangi tedavi için kullanılacağına bağlı olarak değişmektedir. Meyvenin hem taze hem de kuru tüketimi mümkün olmaktadır. Bu tüketim aynı zamanda mevsime bağlı olarak da değişebilmektedir.
Herhangi bir hastalıktan ziyade yalnızca sağlık ve metabolizma için tüketmek isteyenlerin meyveyi mevsiminde ve taze bir biçimde tüketmeleri önerilmektedir. Taze tüketiminde de bir avuçtan fazla tüketilmesi önerilmemektedir.
Cilt tedavisi için uygulamak isteyenlerin, meyvesi maske haline getirmesi ve haricen yüze uygulamaları önerilmektedir. Meyvenin reyhan otu ve zeytin yağ ile karıştırılarak maske halinde haftalık olarak kullanılması uygun olmaktadır.
Meyvenin bilinen en farklı tüketim biçimi de bebekler için olandır. Bebeklerin banyo yapacakları suya koyularak bekletilen meyve, bebeğin sağlıklı bir cilde kavuşmasını sağlamaktadır. İlk 7 banyo için kullanımı önerilmektedir.
Meyvenin kuru halde çay olarak tüketilmesi; kanser hücrelerinin tedavisinden soğuk algınlığına kadar pek çok virüse bağlı hastalığın tedavisini sağlamaktadır. Bu tedaviler için üç-dört yaprak olacak şekilde çay demlenmesi önerilmektedir.
Mide ve ağız yaraları için de kullanılan meyvenin, bir suda bekletilerek gargara yapılması da sunulan öneriler arasında olmaktadır. Bu şekilde düzenli kullanım sayesinde meyve, tedavi edici etkiler sunmaktadır.
Hambeles Meyvesinin Kuru Tüketimi
Hambeles meyvesinin kurusu, mevsimi dışında da bulunduğu için daha rahatlıkla tüketilmektedir. Bu tüketim biçimi çoğunlukla çay şeklinde olmaktadır. Bilinen bitki çayı demlenmesine benzer usulde tüketilmesi mümkün olmaktadır.
Meyvenin kuru şekilde satın alınması mümkün olduğu gibi, taze alınan meyvenin kurutulması da mümkün olmaktadır. Fakat kurutulan meyvelerin maksimum bir yıl içerisinde tüketilmesi sunulan öneriler arasında yer almaktadır.
Hambeles meyvesi, kuru olarak tüketildiğinde özellikle iç hastalıklara yönelik tedavi edici etki sunmaktadır. Çay şeklinde düzenli tüketilmesi; mide, bağırsak gibi organlarda oluşan hastalıkların tedavisini sağlamaktadır.
Meyvenin kurutulması ile bazı yörelerde reçel olarak tüketildiği de bilinmektedir. Bu şekilde meyvenin daha sık tüketilmesi sağlanmaktadır. Ekşimsi tadı sayesinde diğer reçellerden ayrılmakta ve çok severek tüketildiği bilinmektedir.
Meyvenin içeriğinde bulunan tatlandırıcının şeker hastalarına yönelik herhangi bir sorun teşkil etmemesi sebebiyle kronik diyabet hastalarının da rahatlıkla tüketmesinin mümkün olduğu bilinen özellikleri arasında yer almaktadır.