Saç Sedefi Nedir?

Saç sedefinin tanımı, saç derisinde meydana gelen anormalliklere bağlı olarak saç kaybının görülmesi şeklinde yapılabilir. Saç sedefi, yanlış şampuan kullanımı ya da stres faktörleri nedeniyle ortaya çıkabilir. Tehlike karşısında hücreler, kendilerini korumak için sahip oldukları duvarı genişletir ve kalınlaştırırlar. Duvarın kalınlaşması, bazı durumlarda çok aşırıya gidebilir. Sedef hastalığı, bu kalınlaşmanın en aşırı hallerinden biridir. Hücre duvarının cansız olması nedeniyle kalınlaşan duvar beslenemez ve saç derisinin soyulmasına neden olur. tutunamayan ölü deriler nedeniyle saçların sağlığı bozulur, dökülme, yıpranma ve kökten düşme gibi durumlar görülebilir.

Saç Sedefine Tanı Nasıl Konur Ve Nasıl Tedavi Edilir?

Saç Sedefi Tanısı Nasıl Konur?

Saç Sedefi için tanı koymak, kan testleri gibi araçlar gerektirmez. Bu hastalığın teşhisi için doktorun deri örneği alarak inceleme yapması yeterli olacaktır. Dermatoloji uzmanından alınacak randevuda, kişilerin kafasından bir döküntü örneği alır ve laboratuara gönderilir. Hastalıktan etkilenmiş olan hücreler, mikroskop altında zaten kalın bir hücre duvarı arkasında görünecektir. Bu hücre duvarının incelenmesine ek olarak, aynı belirtileri veren egzama hastalığı ile sedefin ayrımını da doktor yapmalıdır.

Saç egzaması, sedeften daha hafiftir. Saç sedefi olan kişinin derisi daha iltihaplı, daha kalınlaşmış ve çatlamış görünmektedir. Bu kapsamda tanının tam olarak konulması için doktor, aile öyküsü almalıdır. Öyküde ailede daha önce bu hastalığın varlığı ve egzama hastalığının varlığı sorgulanır. Hastalığın bir de genetik boyutunun olması, hastalığın ortaya çıkma nedenlerini de sorgulatmaktadır. Genetik geçişli olmaması durumunda sebep başka durumlara bağlanabilir. Ancak genetik geçişli saç egzamasında, kişilerin iyileşme sonrasında da doktor kontrolünden düzenli aralıklarla geçmesi istenmektedir.

Saç Sedefi

Saç Sedefi Nasıl Bir Hastalıktır?

Saç sedefi hastalığının özellikleri, önemli deri hastalıkları arasında olmasıdır. sadece sık saçlı deride değil, diz, dirsek,kalça, tırnak diplerinde de görülebilir. Vücudun tamamını saran sedef türleri de görülür. Deri yüzeyinde yayılma özelliğine sahip olan bu hastalık, bu özelliği nedeniyle hızlı bir tedaviye ihtiyaç duyar. Aksi halde saç derisinden yanak ve alna kadar ulaşır. Hastalık, yerinde saymaz ve deriyi bozarak ilerlemeye devam eder.

Derinin yüzeyinde görülen, aslen hücre duvarlarından oluşan kalınlık, ölü hücre artıklarıdır. Üst tabaka kalınlaştıkça, renkte iltihaplı bir sarı hakim olur. bu üst tabaka düzenli olarak kendini yeniler. Zaten bahsedilen döküntüler, deri kabuğunun soyulması ve parçalar halinde deri çıkarılmasının nedeni de budur. Yenilenen deri, alttan tekrar kalınlaşmaya ve iltihaplanmaya başlar.

Saç Sedefi Neden Ortaya Çıkar?

Saç sedefinin ortaya çıkma nedenleri, şu şekildedir:

– Genetik etmenler, ailede başka birinde sedef ya da egzama bulunması, hastalığın ortaya çıkmasına neden olabilir.

– Fiziksel ya da psikolojik stres durumu, bu hastalığı ortaya çıkarabilir. Örneğin fiziksel olarak fazla zorlanma, psikolojik yönden ani korku, şok gibi durumlar bu hastalığa neden olabilir.

– Aşırı güneş alınması durumu, hastalığı tetikleyecektir.

– Aşırı ,ilaç kullanımı, kortizol tedavisi, tansiyon ilaçları, ağrı kesiciler ve hormon ilaçları bu hastalığa neden olabilir.

– Bağışıklığı desteklediği bilinen takviyeler, bu hastalığa neden olabilmektedir. Uzun süreli ve bilinçsiz bir şekilde kullanılan ilaçlar, doğal dengeyi bozar. Bu nedenle egzama, sedef ya da psikosomatik bir rahatsızlığın ortaya çıkması durumunda kullanılan ilaçlara dikkat edilmesi gerekir.

Saç Sedefinin Türleri Nelerdir?

Saç sedefi çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:

Plak Tipi Saç Sedefi: En yaygın görülen sedef türüdür. Ölü deri, saç diplerinden pullar halinde dökülür. Altında kırmızı bir tabaka bırakan ölü deri, kısa süre içinde geri gelir. Plak oluşumu, ciltleri kuru olan kişilerde daha fazla görülmektedir. Kaşıntılı ve acı verici bir saç sedefi türüdür.

Guttate Tipi Saç Sedefi: Bu türde kırmızı lezyonlar ortaya çıkar. Sıklıkla çocukluk ve ergenlik dönemlerinde daha fazla görülür.

Insverse Tipi Saç Sedefi: Hafif geçen bir türdür. Çocukluk ve ergenlikte geçirilen enfeksiyonlar, daha sonrasında bu sedef hastalığına neden olabilmektedir. Hafif bir şekilde geçer. Cilt, balık pulu gibi bir görüntü alır. Dökülme daha hafiftir. Ancak kaşınma ya da şiddetli yıkama nedeniyle saç derisinde lezyonlara neden olabilir.

Eritrodermik Tipi Saç Sedefi: sedefin en ateşli ve zor geçen formudur. Vücudun her yerine yayılmıştır ve geçmesi oldukça zordur. Yüksek ateşe ve kızarık döküntülere neden olur. ana başlangıç noktası saç dipleridir. Sedefin yaşamı tehdit edici nadir bir tipidir. Genel sedef hatalarının %3’ünde bu durum görülebilir. Acil müdahale gerektiren, ciddi bir durumdur.

Saç Sedefi Nasıl Tedavi Edilir?

Saç sedefi hastalığının iyileşmesi, ilaçların zamanında alımına bağlıdır. Kesinlikle türü fark etmeksizin doktor kontrolü ile hareket edilmelidir. Pulların zaman içinde yaygınlaşması, yayıldığı yerlerde iltihaplı kabuklanmalara neden olmaktadır. Müdahale edilmeyen sedef, hızlı bir şekilde geniş bir kabuk oluşturur. Kabuğun kaldırılması, kaşınması ve koparılması, zaman içinde saç derisinde sorunlara neden olmaktadır. Kaşındıkça kopan parçalar saç derisine ve saçların aralarına yapışır. Birbirine değen saçlar, derinin içinde bulunan faktörlerin yayılmasına neden olarak hastalığı ilerletir. Saçların gün geçtikçe zayıflamasına, bazen dökmesine ve bölgesel saçkırana neden olabilmektedir. Tedavisinde saç derisinde uygulanacak pomatlar ve özel şampuanlar verilir. Saç derisinin genellikle arka kısımlarında meydana gelen sedef, saç çizgisinin altına nadiren iner. Bu nedenle nemlendirici bakımlar, şampuan şeklinde verilir.

Saç Sedefi Yaygın Mıdır?

Saç sedefi görülme oranı, 10- 40 arası kişilerde daha yüksektir. Erkek ve kadınlarda eşit olarak görülen bu hastalık, 15- 35 yaş arasında daha sık görülmektedir. Tüm saç sedeflerinin yaklaşık %10- 15’i 10 yaşından önce meydana gelir. İnsandan insana bulaşma ihtimali olmayan bir rahatsızlıktır. Sadece kendi vücudunda sedefi üreten bir kişi, yine sadece kendisine sedef bulaştırabilir. Bu da sedefin yayılması şeklinde olur.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir