Kalp çarpıntısı neden olur kişilerin sıklıkla sorduğu sorular arasında yer alır. Kalp atış hızı, dakikada yetişkin ve sağlıklı bireylerde 60-100 aralığında normal kabul edilmektedir. Kalp atış hızının bu aralığının üstüne çıkması kalp çarpıntısı olarak adlandırılır. Kalbin daha fazla atması sonucu oluşan bu problemin oluşmasına neden olan pek çok faktör bulunur. EKO ve EKG testleri ile bu problemin neyden kaynaklandığının tespiti yapılmakla beraber kalp ritim bozukluğunun olup olmadığının da tespit edilmesi sağlanır. Tıbbi test ve tedavilerin yanı sıra evde uygulanabilecek doğal yöntemler ile kalp atış hızının düşürülmesi sağlanır.
Kalp çarpıntısına iyi gelen uygulanabilecek vagal manevralar mevcuttur. Bu problemin yaşandığı esnada derin nefes alıp vermek, sert bir şekilde öksürmek, yüze soğuk su şoku uygulamak, ıkınmak kalp atış hızının dengelenmesine olanak sağlar. Bunların yanı sıra kişinin günlük hayat düzeninde kafeini azaltması, bol su tüketmesi, dengeli beslenmesi kalp çarpıntısına iyi gelen doğal yöntemler arasında yer alır.
Kalp Çarpıntısı Belirtileri Nelerdir?
Kalp çarpıntısı belirtileri, kişilerde pek çok semptomun oluşmasına yol açar. Bu problemin görülen en yaygın belirtisi ise kalp atış hızının artmasına bağlı olarak kalp atış hızlarının göğüs bölgesinde hissedilmesidir. Kalp çarpıntısı aynı zamanda göğüs ağrısı ve nabız artışına sebep olmaktadır. Bunların yanı sıra kalp çarpıntısı ile beraber görülebilen diğer semptomlar ise şunlardır;
- Nefes darlığı
- Baş dönmesi
- Bayılma
- Sersemlik
- Tansiyon düşüklüğü
- Ani güçsüzlük oluşumu
- Bilinç kaybı
Kalbin çalışma hızının artmasına bağlı olarak kalp vücuda yeterli miktarda kan pompalayamaz. Buna bağlı olarak vücuttaki oksijen ve besin miktarında azalma meydana gelir. Kalp çarpıntısı bu nedenle önlem alınması gerekilen bir problemdir. Bu problem ile meydana gelebilecek birçok semptom ve belirti bulunmakla beraber sağlık kuruluşlarında yapılan rutin kontroller ile bu hastalığın kesin teşhisi konulabilmektedir.
Kalp Çarpıntısı Tedavisi
Kalp çarpıntısı neden olur sorusu beraberinde bu problemin nasıl tedavi edileceği sorusunu getirir. Bu problem meydana geldikten sonra çeşitli tedavi yöntemleri uygulanarak kalp atış hızının yavaşlatılması sağlanır. Bu yöntemler arasında vagal manevralar yer alır. Bu yöntemin temel çalışma prensibi vagus adı verilen sinirin uyarılması ile kalp atış hızının düşürülmesidir. Ikınmak, yüze soğuk su çarpmak, şah damarın bulunduğu bölgeye hafif bası uygulamak, burun delikleri tıkalı haldeyken tutulan nefesin burundan verilmesi vagus sinirinin uyarılmasını sağlayan vagal manevra yöntemleri arasında yer alır.
Yanığa Ne İyi Gelir? Yanık İzi Nasıl Geçer?
Vagal manevralar ile kontrol altına alınmayan kalp çarpıntıları için hekime başvurmak gerekir. Hekimler antiaritmik ilaçlar ile kalp atış hızının normal seviyelere inmesini sağlar. Elektriksel yolaklara bağlı olarak gerçekleşen kalp çarpıntısında ise katater ablasyon adı verilen bir tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Kalp pili de bu hastalığın tedavisi için uygulanan yöntemler arasında yer alır.