Kişiler sindirim sistemi ile ilgili olarak çeşitli rahatsızlıklar yaşayabilmektedir. Bu rahatsızlıklardan biri de ishaldir. İshalin semptomlarından kurtulmak ve hastalığın önüne geçmek için kişiler ishale ne iyi gelir diye araştırma yaparlar. İshal ile vücutta meydana gelen rahatsızlığın önüne geçebilmek için bu hastalığın neyden kaynaklandığını bilmek gerekmektedir. Virüs ya da kontamine olmuş besinlerin bağırsak hareketlerini bozması sonucu dışkılamanın gün içerisinde üç veya daha fazla olacak şekilde sulu ve cıvık olmasına ishal denir. Virüs, parazit, bakteri, yapay tatlandırıcılar, fruktoz, laktoz intoleransı, çölyak, ülseratif kolit gibi çeşitli sindirim hastalıkları ve ilaç kullanımına bağlı olarak ishal oluşur.
İshale iyi gelen pek çok besin mevcuttur. Özellikle lifli gıdaların kullanılması dışkının sıkılaşmasına yardımcı olur. Pirinç, muz, elma püresi, tost gibi lifli ve nişastalı gıdalar ishale iyi gelen besinler arasında yer alır. Potasyum ve protein yönünden zengin besinlerin tüketilmesi de bu hastalığın geçmesine yardımcı olur. Aynı zamanda bol su tüketmek ishalin geçmesini sağlayan doğal yöntemler arasında yer alır.
İshal Belirtileri Nelerdir?
İshal belirtileri ile vücutta pek çok değişiklik meydana gelir. İshal olma durumunda kişilerin vücudunda yaşadığı semptomlar şunlardır;
- Gevşek ve sulu dışkılama
- Ateş
- Mide bulantısı ve kusma
- Su kaybı
- Acil dışkılama isteği
- Dışkıda kan
- Dışkıda mukus
- Halsizlik
- Bağırsakları kontrol edememeye bağlı olarak oluşan dışkı kaçırma problemi
İshalin şiddeti değişiklik göstermekle beraber şiddetine göre belirtiler de farklılık gösterir. Kişinin az miktarda sıvı kaybetmesine bağlı olarak vücutta susuzluk hissi oluşur. Orta dereceli ishalde ise huzursuz ruh hali, ağızda kuruma ve daha az idrara çıkma gibi şikayetler yaşanır. Vücutta oluşan yüksek dereceli sıvı kaybında ise daha farklı ve şiddetli semptomlar yaşanmaktadır.
İshal Nasıl Tedavi Edilir?
İshale ne iyi gelir ve nasıl tedavi edilir sorusu ile kişiler çözüm yolları aramaktadır. Aniden meydana gelen ishal genellikle tedaviye ihtiyaç duyulmadan kendi kendine geçmektedir. Aniden oluşan ve hafif düzeydeki ishal durumunda potasyum ve protein yönünden zengin besinleri tüketmek, bağırsaklardaki suyun emilerek dışkının katılaşmasına olanak sağlar. Uzun süreli ve şiddetli bir ishal ise acilen tedavi gerektiren bir durumdur. Bu durumlarda ishal sorununun neden oluştuğu bulunarak tedavi yöntemleri uygulanır. İshalin şiddetine bağlı olarak uygulanacak tedavi yöntemleri değişkenlik gösterir.
Hafif şiddetli ishal vakaları, ateşin ve kusmanın olmadığı durumlardır. Bu durumda su içmek ishalin önlenmesine yardımcı olur. Bebeklerde görülen ishal durumunda ise anne sütü alımına dikkat edilmelidir. Orta dereceli ishal vakalarında susuzluk ve huzursuzluk meydana gelir. İshalin bu şiddette yaşandığı durumlarda uzman bir hekime gözükmek gerekir. Kronik ve şiddetli ishal durumlarında zaman kaybetmeden kişilerin uzman bir doktora gözükmesi oldukça önemlidir. Doktor gerekli tetkikleri yaparak ishalin kesilmesine yardımcı olacak ilaç tedavisini uygulayacaktır.