Egzama İçin Doğal Yöntemler

Image

Günümüzde egzama çok fazla görülebilen bir cilt hastalığı haline gelmiştir. Tıp dilinde herhangi bir sebepten olduğuna dair bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak genetik ve çevresel sorunlardan kaynaklandığı düşünülmektedir. Egzama sağlığı kesinlikle riske atan, ölümcül bir hastalık değildir. Ancak ciltte kızarıklık ve görüntü kirliliğine sebebiyet vermektedir. Egzama tedavisi yıllar boyunca sürebilmektedir. O yüzden egzama tedavisi görenlerin sabırlı olmalarında fayda bulunmaktadır.

Egzama için doğal yöntemler konusundan önce ” egzama nedir? ” konusuna açıklık getirelim. Öncelikle egzamanın tedavisinden önce nasıl bir hastalık olduğunu bilmemiz gerekmektedir.

Egzama Nedir?

Egzama deriyi kurutarak, kaşıntı, kızarıklık bazen de kabarcık dediğimiz şişliklere yol açan deri hastalığına denir. Egzama bir çok sebepten dolayı ciltte görülebilir. Fakat tam olarak kesin bir nedenden dolayı olduğu söylenemez.

Egzama bir anda vücudunuzda kaşıntı, kızarıklık veya kabarcıklar halinde kendini belli edebilir. Vücudun her yerinde olabilir. Egzama hastalığında deride çatlak ve pullanma olacağından dolayı, bu bölgelerden mikroorganizmaların kolay girebileceği için enfeksiyon kapmasına da sebebiyet verebilir. Bunun için egzama teşhisinin erken konulması çok önemlidir.

Egzama genel olarak ellerde, ayaklarda ve bacaklarda görülür. Ancak nadiren de olsa vücudun başka bölgelerinde de egzama görülebilmektedir. Egzama ölümcül bir hastalık olmadığından dolayı kolay bir şekilde basit yöntemlerle kontrol altında tutulur.

Egzamanın tam olarak nedeni bilinmese de 6 farklı egzama çeşidi bulunmaktadır. Bunlar; Atopik egzama, seboreik egzama, asteatotik egzama, kontakt egzama ve numuler egzama olarak ayrılmaktadır.

  1. Atopik egzama: Atopik egzama çeşidinde genel olarak vücudun yatkınlığı ve çevresel faktörler sebep olmaktadır. Bebeklik ve çocukluk döneminde konak olarak bilinen egzama çeşididir. Bu egzama bebek egzaması olarak bilinse de ergenlik döneminde azalabilir veya tamamen geçebilir. Ancak ilerleyen zamanlarda tekrar çıkabilir. Çünkü tekrarlayıcı özelliği vardır. Bebeklerde egzama ilk olarak yüzlerinde çıkar. Daha sonra vücuda, kol ve bacaklara yayılmaktadır. Bebeklerin ilerleyen zamanlarda eklemlerin iç kısımlarında, kollarda ve bacaklarda bu egzama görülebilir. Ergenlik döneminde göz kapakları, kulak, meme ucunda çıkabilir.
  2. Seboreik egzama: Bu egzamanın sebebi tam olarak bilinmemektedir. Ancak kronikleşebilen bir egzama türüdür. Genel olarak cildin yağlı bölgelerinde daha sık görülmektedir. Tüylü deri, kulaklar, kaşlar, yanaklar, burun kenarları, göğüs ortası, sakal içleri vücutta genel olarak görülen bölgelerdir. Çocukluk döneminde başlayan ve kulakta gelişen bu egzama türü, lenf bezlerinin şişmesine, kızarıklık ve pullanmaya sebep olur. Seboreik egzamayı genel olarak alkol ve stres tetiklemektedir. Kış ve bahar aylarında daha sık görülmektedir.
  3. Asteatotik egzama: Asteatotik egzama genel olarak yaşlılarda görülmektedir. Bu egzama türü çok sık banyo yapılması, derinin üst tabakasındaki yağ katmanının azalmasından veya atopi gibi nedenlerden dolayı çok sık görülmektedir. Genel olarak kış aylarında cildin kuruduğu zamanlarda meydana gelmektedir. Bacakların ön kısmında, kollarda ve gövdede görülmektedir. Deride kaşıntıya, pullanmaya ve kaşıntıya sebep olmaktadır.
  4. Kontakt egzama: Ciltte bulunan koruyucu olan yağların engellenmesine sebep olan maddelerden dolayı meydana gelmektedir. Bu egzama dövme, makyaj malzemeleri, parfüm, oje, temizlik maddeleri, saç boyaları gibi maddelerden dolayı da tetiklenmektedir.
  5. Numuler egzama: Numuler egzama madeni para kadar büyüklüğünde ve yuvarlak, kaşıntılı bir egzama türüdür. Genel olarak kollar, eller ve bacaklarda görülmektedir. Egzamanın olduğu zaman sızıntı, kabuklanma, kızarıklık ile meydana gelir ve hastalıklı bölge kaşınır. Numuler egzamayı enfeksiyon tetiklemektedir.
  6. Gravitasyonel egzama: Genel olarak bu egzama türü ayakta çalışanlar ve yaşlılarda görülen bir egzamadır. Bacakların alt bölgesinde varislerin oluşmasından sonra kan dolaşımının bozulmasıyla meydana gelmektedir. Kan birikmesinden sonra damarlardaki basıncın artmasıyla deride hasara sebep olur. Doğum yapmış kadınlarda sık görülmektedir. Bacaklarda kuruluk, kaşıntı, su toplaması kızarıklık gibi sebeplerle kendisini gösterir. Egzama devamlı olarak kronikleşmeye başladıkça deri üstünde koyu lekeler, sertleşme ve ülser gibi yaralar meydana gelmektedir.

Egzama Neden Olur?

Egzamanın oluşmasında genel olarak alerjik faktörler veya kullanılan kimyasal içerikli malzemelerden kaynaklanabilir. Su, sabun, deterjan veya kullanılan diğer kimyasal maddeler, tozlu ortam gibi sebepler egzamaya neden olur. Genel olarak temizlik personeli, ev kadınları, kuaförler gibi çalışma gruplarında daha sık görülür.

Genel olarak kış aylarında cildin kuruduğu ve düşün nem olduğu hava şartlarında daha sık görülmektedir. Kalın giyilen kıyafetler, kapalı alanların sıcaklığı ve ortamı kurutması hatta sıcak banyo bile egzamayı tetikleyen faktörlerdendir.

Egzama Belirtileri Nelerdir?

Egzama belirtileri genel olarak deride içi su dolu kabarcık şekilde meydana gelmektedir. Bu su dolu kabarcıklar yerini daha sonra kabuklanmaya ve derinin kepeklenmesiyle birlikte ciltte kalınlaşmayla devam etmektedir.

Egzama her kişide aynı şekilde görülmemektedir. Kaşıntı egzamanın en belirgin özelliklerindendir. Bazı hastalarda bu kaşıntı geceleri daha çok şiddetlenmektedir. Kaşıntı olması durumunda her egzama da leke mevcut değildir. Kaşıntı olduğu zaman hiç vakit kaybetmeden doktora gitmeniz gerekmektedir. Erken teşhis her zaman iyidir.

Egzama teşhisinin yapılması için bazı testlerin yapılması gerekmektedir. Ayrıca yama testinin de yapılması gerekiyor. Yama testinde alerjen ortaya çıkar ve dermatologlar tarafınca araştırılmalıdır.

Yama testi: Egzama tanısında kullanılan bir test yöntemidir. Test uygulandıktan 48 saat sonra test materyali çıkarılır ve test alanı kalemle işaretlenir. 30 dakika sonra değerlendirilir. 72 veya 96 saat sonra test bölgesi yeniden değerlendirmeye alınır.

Egzamaya Ne İyi Gelir?

  • Egzamalı bölgeyi kesinlikle çok kaşınsa da kaşımamaya ve tahriş etmemeye özen gösterin.
  • Bulunduğunuz ortamın neminin yeterli olduğunu ve sıcaklığın yeterli olduğuna dikkat edin.
  • Evinizi sık sık havalandırın.
  • Her gün banyo yapmamaya dikkat edin.
  • Banyoda sert lifler ve kese kullanmayın ve çok sıcak suyla banyo yapmayın.
  • Egzamaya iyi gelen sabunları tercih edin.
  • Vücudunuza nemlendirici sürün.
  • Elleriniz sık bir şekilde nemlendirin.
  • Temizlik sırasında eldiven kullanın.
  • Kışın yünlü giysileri direk olarak vücudunuza temas ettirmemeye özen gösterin. Yünlü giysileri genel olarak penye veya içlik üzerine giymeniz gerekmektedir.
  • Toz çeken giysileri, battaniyeleri yattığınız odada kesinlikle tutmayın.
  • Stresten uzak durmaya özen gösterin.
  • Çiğ sebze, meyve, et gibi besinleri çıplak elle ellememeye özen gösterin.
  • Düzenli ve sağlıklı beslenmeye özen gösterin.
  • Su tüketiminizi günlük seviyenin altında tutmayın.
  • Doktorunuzun vermiş olduğu önerileri mutlaka uygulayın.

Egzama Nasıl Geçer?

Egzamanın günümüzde kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Ancak egzamanın kilit noktası hastalıktan korunmaktır. Doktorunuzun tavsiyelerini bire bir uygulayarak egzama şikayetleriniz azalır. Egzama tedavisinde doktorunuz kortizon dışı bağışıklık sisteminizi baskılayacak ilaçlar ve pansumanlar kullanılmaktadır.

Genel olarak pamuklu veya penye kıyafetleri tercih etmelisiniz. Kimyasal ürünleri ve temizlik malzemelerini doktorunuza danışarak kullanmalısınız.

Egzama için bitkisel çözümler ve egzama için doğal yöntemler de tercih edilir.

Egzama İçin Bitkisel Çözüm

  1. Yarım litre suyu kaynatın. Kaynattığınız suyun içine 1 avuç kadar dut kurusu koyun. 10 dakika kadar kısık ateşte kaynatmaya devam edin. Kaynadıktan sonra biraz soğumasını bekleyin. Daha sonra egzamalı bölgeye temiz pamuktan havlu ile uygulayın. Eğer egzama elinizde bulunuyorsa ellerinizi tencerenin içinde 10 dakika kadar bekletin. Yapılan bu kürü 2 haftada bir defa uygulayabilirsiniz.
  2. Egzamanın yoğunluğunu aloe vera sayesinde azaltabilirsiniz. Aloe veranın cildinizin nemli kalmasına yardımcı olacaktır. Aloe verayı cildinize direk olarak uygulayabilirsiniz. Bir süre bekledikten sonra su ile temizleyin.
  3. Papatyanın egzamaya iyi geldiği bilinmektedir. Yatıştırıcı ve sakinleştirici etkisinden dolayı egzama ağrılarına iyi gelir. 1 bardak kaynar suyun içine biraz papatya ekleyip 10 dakika kadar demleyin ve demledikten sonra süzün. Temiz bir pamuk havlu ile egzamalı bölgeye uygulayın.
  4. Salatalık egzama için iyi gelen diğer bir bitkisel çözümdür. Salatalıkta anti enflamatuar özelliği olduğu için egzama sorununuzu azaltacaktır. Salatalığı rendeleyin ve egzamalı bölgenize uygulayın. Bir süre bekledikten sonra cildinizi su ile temizleyin.
  5. Havuç egzama içi bitkisel çözüm için diğer bir yöntemdir. A vitamini ile cildi besler ve nemlendirici özelliği vardır. 1 tane havucu haşlayın ve soğuduktan sonra ezin. 1 saat kadar egzamalı bölgede bekletin. Daha sonra su ile temizleyin.
  6. 1 litre suyun içerisine atkuyruğu bitkisini koyun ve 10 dakika kadar haşlayın. Kaynattıktan sonra süzün. Soğumasını bekleyin. Pamuk ve temiz havlu ile egzamalı bölgeye sürün. 10 dakika kadar egzamalı bölgede bekledikten sonra su ile temizleyin.
  7. Aynı safa bitkisinin içerisinde cildi yatıştırma özelliği bulunur. Kaşıntınızı ve acınızı dindirir. Aynı safa bitkisini çay demler gibi demleyin ve süzün. Süzdüğünüz kürü temiz havlu yardımıyla egzamalı bölgeye uygulayın.
  8. Adaçayı ve kekik karışımını 1 bardak kaynar su içine ekleyin. Demlenmesi için 10 dakika bekleyin. Karışımı yemekten önce tüketin. Her gün bu karışımı tüketebilirsiniz.
  9. Tahriş olmuş ve kaşıntı hissini azaltmak için süt kullanabilirsiniz. Soğuk sütü pamuk veya temiz havlu yardımıyla egzamalı bölgeye uygulayabilirsiniz. Bir süre bekledikten sonra su ile temizleyin. Günlük 2 defa uygulamayı yapabilirsiniz.

Egzama Bulaşıcı Mıdır?

Egzamanın hiç bir çeşidi kesinlikle bulaşıcı ve ölümcül değildir.

Yorum Yapın