Önemli Noktalar
Vücudumuzdan idrar yoluyla dışarıya atılan zararlı bir madde olan ürenin bazı etmenlere bağlı olarak vücudumuzdan atılamaması ve kanımızda birikmesi ile ortaya çıkan bir rahatsızlık olan üre hastalığı; tıp dilindeki adıyla üremi, vücudumuza ciddi anlamda zarar verebiliyor.
Karaciğer tarafından üretilen bu zararlı madde; genellikle azot içerikli proteinli gıdaların sindirim sistemimiz tarafından parçalanması sonrasında oluşuyor.
Böbreklerin üreyi süzme görevini yerine getirememesi; kanda üre birikimi ile sonuçlanarak, kaslarda zayıflık, mide bulantısı, kusma vb. pek çok komplikasyona neden olurken, üre yüksekliği genellikle birtakım rahatsızlıklara işaret ediyor.
Üre Nedir?
Üre nedir sorusunun cevabını bir çok kişi bilmemektedir. Üre, vücudumuzdaki proteinlerin sindirimleri sırasında oluşan ve sidik yoluyla atılan atık maddeye denir. Böbreklerin bu atıkları süzerek idrar ile dışarı atılması sağlanır.
Böbreklerin nasıl çalıştığı hakkında BUN testi yapılır ve çalışması gözlemlenir. Böbreklerimiz veya karaciğerimiz de bir rahatsızlık mevcutsa üre seviyesi artar.
Bu yazımızda kısaca üre yüksekliği belirtileri nelerdir? Üremi neden olur? sorularını yanıtlamak ardından üremi tedavisinde yararlanabileceğiniz bazı doğal yöntemlerle ilgili olarak sizleri bilgilendirmek istiyoruz
Üremi Belirtileri
Sağlıklı bireylerde her 100 ml kanda 50 ml ve altı üre bulunması doğal kabul ediliyor. Bu değerin 50 ml üstünde olduğu durumlarda ise kişinin vakit kaybetmeksizin bir doktora görünmesi ve kanında üre birikimine neden olan asıl hastalığını bir an önce tedavi ettirmesi gerekiyor.
Kanda üre yüksekliği belirtilerini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
- Baş ağrısı
- Yaygın kas ağrıları
- Ani kilo kaybı
- Mide bulantısı ve kusma hissi
- Nefesten ve ağızdan ağır bir amonyak kokusunun duyumsanması
- Kansızlık
- Halsizlik ve yorgunluk
- Baş dönmesi
- Hıçkırık
Normal şartlarda üre, ağızda tükürük yolu ile salgılanıyor. Bu yüzden üremi hastalığına yakalanan kişiler, ağızlarında kötü bir tat ve koku duyumsuyor.
Ürenin mideden salgılandığı durumlar; genellikle mide kanamasının sinyalleri olduğundan hastada mide bulantısı, kusma, baş dönmesi, çırpınma ve hıçkırık görülebiliyor.
Bu yüzden mide bulantısına baş dönmesi ve hıçkırığın eşlik ettiği durumlarda hastanın kendine en yakın hastanenin acil bölümüne görünmesi gerekiyor.
Üremi Nedenleri
Kanda üre değerlerinin artmasına yol açabilecek faktörleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
- Protein ve azot içeren gıdaların aşırı tüketimi
- Susuzluk yani vücudun aşırı su kaybetmesi
- Böbreğe dair sağlık sorunları
- Sindirim sistemine dair sorunlar
- Aşırı egzersiz, uyuşturucu kullanımı vb. etmenler doğrultusunda kaslarda yıkım meydana gelmesi
- Bilinçsiz bir şekilde uzun süreli yapılan şok diyetler
- Kalp yetmezliği
Üre Düşüklüğü Nedir? Belirtileri Nelerdir?
Kandaki üre değerlerinin yüksekliğinin yanı sıra düşüklüğü de kişinin kendini yorgun, bitkin ve enerjisi tükenmiş gibi hissetmesine neden olabiliyor.
Protein içeren besinleri yeterli miktarda tüketmeyen kişilerde görülen üre düşüklüğü, genellikle önemli bir hastalığa işaret etmese de bazen de ciddi sağlık sorunlarından kaynaklanabiliyor.
Üre yüksekliğinin aksine protein içeren besinlerin tüketimi, gün içerisinde bol miktarda su içmek; üre düşüklüğünün tedavisinde etkili oluyor. Yani bu rahatsızlık, kolaylıkla tedavi edilebiliyor.
Lakin üre düşüklüğünün ciddi bir sağlık probleminin sonucunda ortaya çıktığı durumlarda öncelikle bu sağlık problemini de çözmek gerekiyor.
Üre düşüklüğü nedenlerini aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz
- Tip2 diyabet
- Aşırı su tüketimi
- Antibiyotik vb. birtakım ilaçların düzenli ve aşırı kullanımı
- Pankreas kanseri, pankreas yetmezliği gibi pankreasa dair birtakım sağlık sorunları
- Laktoz intoleransı, çölyak gibi sindirim sisteminin proteini emmesine ve parçalamasına engel olan bazı sindirim sistemi rahatsızlıkları
- Karaciğer yetmezliği, siroz gibi karaciğer hastalıkları
Üre Yüksekliği ve Düşüklüğü Tedavisi
Hastalığın teşhisi noktasında doktorlar, öncelikle hastanın şikayetlerini dinliyor. Ardından hastadan birtakım kan testleri isteyebiliyor.
Tedavi aşamasında üre yüksekliği ya da düşüklüğüne neden olan asıl hastalığın da teşhis ve tedavi edilmesi gerekiyor.
Asıl hastalık da teşhis edildikten sonra uzmanlar, hastaya özel tedavi sürecini başlatıyor.
Üre yüksekliği tedavisi protein alımını sınırlandırırken, düşüklüğü tedavisi amacıyla hastalara protein ağırlıklı bir diyet listesi öneriliyor.
Üre İçin Doğal Yöntemler
Doktor tarafından size üremi teşhisi konulduysa doktorunuzun reçete ettiği ilaçları kullanmanın yanı sıra aşağıdaki doğal yöntemlerden de yararlanabilirsiniz.
Üre yüksekliğine iyi gelen besinleri tüketerek, kanınızdaki üre miktarını azaltabilir, proteinin aşırı birikimini önleyebilirsiniz.
Üreye iyi gelen besinleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:m
- Semiz otu
Son derece şifalı bir besin olan semiz otu; böbrekleri uyararak, böbreklerin görevini daha iyi bir şekilde yerine getirebilmesini sağlıyor.
Kanama için birebir olan bu mucizevi besin, idrar söktürücü özelliği ile de ön plana çıkıyor.
İlginizi Çekebilir
Sık sık idrara çıkmanızı sağlayan semiz otu, idrar yoluyla ürenin vücudunuzdan dışarı atılabilmesine olanak tanıyor.
- Pirinç
Karbonhidrat açısından ideal bir kaynak olan pirinç, üremi tedavisinde en etkili olan besinlerden biri olarak kabul ediliyor.
Bileşenlerinde az miktarda potasyum bulunması, üre tedavisinde başarılı olmasını sağlıyor.
Ürenin doğal tedavisi amacıyla beslenme programınızda bol bol pirince yer verebilirsiniz.
- Soya fasülyesi
Fosfor içeriği yüksek bir besin olan soya fasülyesinin düzenli tüketimi, böbrek sağlığının korunması anlamına geliyor.
Lakin aşırı tüketildiğinde fosforun vücutta birikimi böbreklere zarar vererek, kanda üre birikimine yol açabiliyor.
- Kiraz sapı çayı
Yalnızca bağırsakları değil böbrekleri de çalıştıran kiraz sapı çayı, antioksidan etkisi sayesinde hem kanı hem de vücudu zararlı maddelerden arındırıyor.
Günde 1-2 bardak kiraz sapı çayı tüketerek, kanınızdaki üre miktarını düşürüp, dengeleyebilirsiniz.
- Rezene çayı
Tıpkı kiraz sapı çayı gibi kanı temizleyen rezene çayından da ürenin doğal ve bitkisel tedavisinde yararlanabilmeniz mümkün.
Günde 1-2 bardak rezene çayı tüketerek, böbrek, sindirim, kalp-damar sağlığınız başta olmak üzere genel sağlığınızı önemli ölçüde gözetebilirsiniz.
- Maydanoz suyu
Güçlü bir antioksidan, antiinflamatuar ve antibakteriyel olan maydanoz suyu, detoks etkisi ile kanda üre, vücutta ise ödem oluşumunu en aza indirgiyor.
Üre için doğal yöntemlerden biri olan maydanoz suyu tüketimi, kanı büyük oranda temizliyor.
- Salatalık
Kanı temizleyerek, kandaki besin ve oksijenin vücut organlarına hızlıca taşınmasını sağlayan salatalık, lifli yapısı sayesinde diğer koyu yeşil yapraklı sebzeler gibi bağırsakların, böbreğin ve midenin daha iyi bir şekilde çalışabilmesini sağlıyor.
Ürenin doğal tedavisi amacıyla bol miktarda salatalık yiyebileceğiniz gibi salatalığın suyunu sıkarak da içebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir
Üreyi Nasıl Düşürülür?
Kanınızdaki üre miktarını düşürmek için aşağıdaki önerilerimizi de dikkate almanızı öneriyoruz.
- Bol miktarda meyve ve sebze tüketin!
Yoğun miktarda protein tüketimi; üreminin asıl nedeni olduğundan üremi teşhisi konulan hastaların belirli bir süre et, balık tarzı hayvansal kaynaklı gıdalar yerine meyve ve sebze tüketmesi gerekiyor.
Kandaki protein, karbonhidrat vb. gıdaların dengelenebilmesi noktasında kişinin bol miktarda meyve ve sebze yemesi; son derece önem taşıyor.
- Günde en az 2-2,5 litre su tüketin
Gün içerisinde yeterli miktarda su tüketmemek, maalesef ki zamanla böbreklerin görevini yerine getirmemesi ile sonuçlanabiliyor. Böbrek sağlığınızı korumak ve böbreğinizin filtreleme görevini daha iyi bir şekilde yerine getirebilmesini sağlamak adına mutlaka günde en az 8-10 bardak su içmeyi unutmamalısınız!
- Sodyum içeriği düşük besinlerle beslenin!
Böbreklerin çalışması ve sağlığının korunması noktasında hayati öneme sahip olan sodyumun aşırı tüketimi de böbrek hasarı ile sonuçlanabiliyor.
Bu yüzden sodyumu dengeli bir şekilde tüketmeli, aşırı tuz tüketiminden muhakkak kaçınmalısınız!
Üre için Kür Tarifi (Profesör Dr. İbrahim Saraçoğlu)
Böbreklerde üre miktarının yanı sıra kreatin miktarını da düşüren, Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’nun bu tarifini denemeye başlayarak, sizler de kanınızı bu atık maddeden temizleyebilirsiniz.
Malzemeler:
- 1 su bardağı steril su
- 1 tatlı kaşığı biberiye bitkisi
Hazırlanışı:
- Ocakta kaynamakta olan suya 1 tatlı kaşığı biberiye bitkisi ekleyin.
- Çayı 7 dakika daha kaynatın.
- Ardından 5-10 dakika ılımaya bırakın ve süzün.
- Elde ettiğiniz bu çayı sabah kahvaltısından ve akşam yemeğinden yaklaşık 1 saat sonra için.
- En iyi sonuç için kürü 2 hafta boyunca uygulayın.
Üreyi Düşüren Yiyecekler
Kandaki üre miktarını düşüren, böbreklerin sağlığını olumlu yönde etkileyen bu besinleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
- Nohut ve nohut suyu
- Lahana ve lahana yaprağı suyu
- Enginar ve yaprağı
- Karahindiba
- Ayrık otu
- Çuha çiçeği
- Ardıç tohumu ve suyu
- Taze sıkılmış portakal ve elma suyu
- Brokoli
- Ispanak
- Pırasa
- Bürüksel lahanası
- Karnabahar
- Patlıcan
- Kereviz
- Bamya
- Kabak
- Ihlamur çayı
İlginizi Çekebilir
Bu yazımda kısaca üre için doğal yöntemleri, üreyi bitkisel bir şekilde nasıl tedavi edebileceğinizi detaylandırmaya çalıştım.
Üremi hastasıysanız; sağlam bir diyete sadık kalarak, yani beslenme alışkanlıklarınızı kökten değiştirerek, bu rahatsızlıkla mücadele edebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir
Bir yanıt yazın