Uçuk İçin Doğal Yöntemler

Zaman zaman dudaklarımızın kenarında gözlemlediğimiz, makyajla kapatmak için yoğun bir çaba gösterdiğimiz uçuklar; en genel tanımıyla ağzımızda, dudaklarımızda kimi zaman da diş etlerimizde ortaya çıkan, içi sıvı dolu kabarcıklarla karakterize, ağrılı bir mikrobik enfeksiyon olma özelliği taşıyor.

Uçuk Nedir?

Ağız, dudak ve diş etlerinin yanı sıra genital bölge de dahil vücudumuzun farklı yerlerinde belirebilen, tıp dilinde herpes labialis olarak da adlandırılan uçuğa; herpes simpleks isimli bir virüs neden oluyor.

Kümelenmiş bir şekilde birden çok sayıda olabilen uçukların kesin bir tedavisinin olmaması, vücuda giren bu virüsün uzun yıllar boyunca vücudumuzda kalması; uçuğun ilerleyen süreçte tekrar cildimizde hiç beklemediğimiz anlarda belirmesine yol açabiliyor.

Bu yazımızda kısaca uçuk neden olur? Uçuk belirtileri nelerdir? sorularını yanıtlamak, uçuk için doğal yöntemler hakkında sizleri bilgilendirmek istiyoruz.

İşte, uçuğa ne iyi gelir? sorusuna dair bilmeniz gereken detaylar:

Uçuk Neden Çıkar?

Kadınların yanı sıra erkeklerde de görülebilen, genç ya da yetişkin fark etmeksizin pek çok kişiyi enfekte edebilen, ağrılı yaralarla seyreden uçuk, genellikle uçuğa neden olan virüsü taşıyan başka bir kişiyle yakından temas sonrasında kişiye bulaşıyor.

Yakın temasın yanı sıra tükürük ve mukoza ile temas da uçuk oluşumuna zemin hazırlayabiliyor.

Son derece bulaşıcı olan uçuk, kendi içerisinde üç aşamada ilerliyor. Birincil enfeksiyon isimli uçuğun ilk aşamasında genellikle hastada ağız içi yaralar ve yüksek ateş görülüyor. Hasta, cildinde kesin bir semptom ile karşılaşmadığından çoğu zaman hasta olduğunu anlamakta zorlanıyor.

Pasif dönem isimli ikinci evrede uçuk, kişinin sinir dokusuna yayılıyor. Ancak pasif bir şekilde varlığını sürdürdüğünden dışarıdan bakıldığında kişide gözle görülür kabarcıklara ve uçuklara rastlanılmıyor.

Nüks olarak isimlendirilen yani hastalık belirtilerinin aktifleştiği üçüncü dönemde hasta, vücudunda içi sıvı dolu ve ağrılı kabarcıklara tanık oluyor. Uçuklar; kişinin ruhsal açıdan stresli olduğu, bağışıklığının zayıfladığı dönemlerde belirme eğilimi gösteriyor. Yani kişiyi ruhsal ya da fiziksel yönden zayıf olduğu anlarda yakalıyor.

Uçuk; genellikle herpes simpleks virüsünden kaynaklansa da virüsün türüne bağlı olarak da uçuğun şiddeti ve türü değişiklik gösterebiliyor.

Viral bir enfeksiyon olan uçuk; herpes simpleks tip2 virüsden kaynaklandığında özellikle genital bölgede yaralara neden oluyor. Bu virüs; bazen genital bölgenin yanı sıra ağız içinde de görülebiliyor.

Herpes simpleks tip1 virüsü; dudaklarda, ağız içinde yoğun bir şekilde görülmekle birlikte bazen de genital bölgede yayılabiliyor.

Uçuk Belirtileri

Uçuk belirtilerini genital uçuk belirtileri ve dudakta uçuk belirtileri olacak şekilde iki sınıfta ele alabiliriz:

Genital uçuk belirtileri: 

  • Ateş
  • Halsizlik
  • Genital akıntının normalden farklı olması
  • Kas ağrıları
  • Lenf bezlerinde şişme
  • Vajina ve anüs çevresinde lezyonlar ve kabarcıklar
  • İştahsızlık
  • Genital bölgede kaşıntı
  • Genital bölgede acı ve ağrı

Dudak çevresinde uçuk belirtileri:

  • Dudak ve çevresinde ağrı ve yanma
  • Dudak ve çevresinde karıncalanma hissi
  • Dudak ve çevresindeki lezyonlarda kaşıntı
  • Yutkunurken ağrı hissetme
  • Sinirlilik ve gerginlik
  • Boğaz ağrısı
  • Boyundaki lenf bezlerinde şişlik

Uçuk Tedavisi

Uçuk tedavisi amacıyla doktorlar, genellikle anti-mikrobiyal ve anti-viral ilaçlar reçete etmeyi tercih ediyorlar.

Bu ilaçlar, uçuk virüsünün daha geniş alanlara yayılmasını önlüyor. Aynı zamanda uçuğun neden olduğu ağrı, kaşıntı ve acı hissini de alıyor.

Bununla birlikte uçuğun daha kısa sürede iyileşmesi, tekrarının önlenmesi noktasında hastanın beslenme alışkanlıklarını ve yaşam stilini değiştirmesi de gerekebiliyor.

Uçuk Nasıl Geçer?

Antiviral, antimikrobiyal ve bağışıklık güçlendirici bileşenlerle uçuk geçer. Ancak bazıları virüsün yayılmasını engeller. Diğerleri de uçuğun tekrarlamasını engeller ve ağrısını azaltır.

Herkese her yöntem iyi gelmeyebilir. Ancak bazı doğal yöntemler şikayetleri azaltır ve uçuğun yayılmasına engel olur.

Uçuğun doğal tedavisinde yararlanabileceğiniz bu yöntemleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Probiyotik içeren besin tüketimine ağırlık verin!

Bağışıklığı güçlendirerek, vücut direncini arttıran probiyotik besinler; uçuğa neden olan virüslerle savaşıyor ve bu virüsleri öldürüyor. Aynı zamanda bağırsaklardaki yararlı bakterilerin sayısını arttırarak, vücudu her türlü bakteri, virüs ve mikroplardan arındırıyor.

İlginizi Çekebilir

Probiyotik İçeren Yiyecekler

Cilt hastalıklarına hatta kanser gibi daha ciddi rahatsızlıklara karşı bile bizleri koruyan probiyotik açısından zengin besinlere kefir, yoğurt, ev yapımı turşu, elma sirkesini örnek olarak gösterebilmemiz mümkün!

  • E ve C vitamini içeren besinlere öğünlerinizde sıklıkla yer verin

Cilt bakım maskelerinde sıklıkla kullanılan E vitamini kapsülleri; yıpranmış ve hasar görmüş cildi onararak, cildin tekrar eski sağlığına kavuşabilmesine olanak tanıyor.

C vitamini içeren besinlerin de cildi tazeleyici, besleyici ve nemlendirici etkisi bulunuyor.

Uçuğun yanı sıra siğil, akne, sivilce gibi pek çok deri hastalığının doğal tedavisinde de uçuk için doğal yöntemler listesinde ilk sırada bulunan E ve C vitaminlerinden yararlanabilirsiniz.

E vitamini kaynaklarına avokado, zeytinyağı, ıspanak ve ayçekirdeğini; C vitamin deposu besinlere ise portakal, kivi, lahana ve brokoliyi örnek verebiliriz.

  • Şifalı bitkilerin iyileştirici gücünden faydalanın

Uçuk tedavisinde şifalı bitkilerin, bitki kürlerinin ve bitkisel yağların iyileştirici, onarıcı ve cildi güzelleştirici niteliklerinden de yararlanabilirsiniz.

Doğal antiinflamatuar, antimikrobiyal ve antibakteriyel etkisi bulunan şifalı bitkilerle hazırlayabileceğiniz maskeler sayesinde uçukla savaşabilirsiniz.

Uçuk için doğal yöntemleri aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:

  • Sarımsak ile uçuk tedavisi:

Düzenli olarak tüketildiğinde tansiyonu düşürüp, dengeleyen, serbest radikallerin zararlı etkilerinden hücrelerimizi koruyan ve bağışıklığımızı güçlendiren sarımsak; cilde sürüldüğünde ise enfeksiyonla ve virüsle mücadele ediyor.

Sarımsak ile uçuk tedavisi için 1-2 adet sarımsağı rendeleyip, çatalla ezin. Ardından püre kıvamına geldiğinde cildinizdeki ya da genital bölgedeki lezyonların üzerine sürün.

Bu işlemi her gün 3-4 sefer tekrarlayın. Birkaç günlük düzenli tekrar doğrultusunda genital bölgede, ağız içinde ve dudak çevresindeki enfeksiyon gelişimini durdurabilir; bu virüsün yol açtığı kaşıntıdan da kurtulabilirsiniz.

  • Aloe Vera ile uçuk tedavisi:

Cilt bakım maskelerinin olmazsa olmazları arasında yer alan Aloe Vera yapraklarının içindeki jel; cilde sürüldüğünde cildi yeniliyor, onarıyor, yeni ve sağlıklı hücre oluşumunu teşvik ediyor.

Aynı zamanda mikrop kırıcı özelliği sayesinde derideki mikrop, bakteri ve virüsleri öldürüyor.

Enfeksiyon karşıtı bir bitki olan aloe vera ile uçuğu tedavi edebilmek için bitkinin yapraklarının içindeki jeli cildinizdeki yaraların ve sıvı dolu kabarcıkların üzerine sürün. 20-25 dakika bekledikten sonra cildinizi suyla durulayabilirsiniz.

Bu işlemi cildinizdeki uçuklar tamamen iyileşene dek tekrarlayabilirsiniz.

  • Karbonat ile uçuk tedavisi:

Ciltteki sivilce ve akne tedavisinde son derece başarılı olan karbonat, uçukları da hızlıca iyileştiriyor.

İlginizi Çekebilir

Karbonat İle Saç Rengi Açma

Karbonatın iyileştirici gücünden yararlanmak istiyorsanız; karbonatı az bir miktar suyla incelttikten sonra cildinizdeki lezyonların üzerine sürün. 15-20 dakika sonrasında cildinizi bol suyla durulayın.

  • Elma sirkesi ile uçuk tedavisi:

Antiinflamatur etkisi sayesinde cildi iltihaplardan arındıran elma sirkesi; uçuk tedavisinde de etkili bir çözüm sunuyor. Ancak en iyi sonucu alabilmeniz adına mutlaka doğal yani organik bir elma sirkesi kullanmanız gerekiyor.

Aşırı hassas bir cildiniz varsa elma sirkesinin cildinizi tahriş etmemesi için sirkeyi az bir miktar suyla inceltmenizi öneriyoruz.

Elma sirkesi ile uçuğu tedavi edebilmek için bir kulak çubuğunu elma sirkesine bandırın. Bu çubuğu cildinizdeki lezyonların üzerine sürün.

En az 15 dakika bekleyin ve cildinizi durulayın.

  • Çay ağacı yağı ile uçuk tedavisi:

Çay ağacı ve nane yağı gibi antiviral bileşenlere sahip olan bitkisel yağlar; cilt yaralarını kısa sürede iyileştiriyor.

Doğal birer antiseptik, antifungal ve anti bakteriyel olan çay ağacı ya da nane yağını uçuğun hızlı tedavisinde kullanmayı deneyebilirsiniz.

Uçuk tedavisi için çay ağacı ya da nane yağına bir adet kulak çubuğunu batırın. Bu çubuğu cildinizdeki yara ve lezyonların üstüne sürün. 15 dakikalık bekleme süresini takiben cildinizi bol suyla durulayın.

Uçuğa İyi Gelen Bal ve Sirke Kürü

Uçuk için doğal yöntemlerden biri olan bal ve sirke kürü; antiviral özelliği sayesinde ciltteki virüsleri yok ediyor.

Uçuğa iyi gelen bal ve elma sirkesini kürünü 1 yemek kaşığı bal ve 1 çay kaşığı sirkeyi karıştırıp, kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. Bu karışımı uçukların üzerinde 15 dakika bekletip, suyla duruladığınızda birkaç haftada pürüzsüz ve sorunsuz bir cilde kavuşabilirsiniz.

Uçuğa En Hızlı Çözüm: Misket limonu

Dudak çevrenizdeki uçukların yanı sıra genital bölgedeki yaralardan da kurtulmanıza yardımcı olan misket limonunu; yüksek antibakteriyel ve antiviral yönü sayesinde hızlıca bulaşan uçuk, siğil gibi deri hastalıklarının tedavisinde oldukça işe yarıyor.

Uçuk için kesin çözüm arayışındaysanız; misket limonuna batırdığınız kulak çubuğunu genital bölgedeki, ağız içindeki ya da dudak çevresindeki uçukların üzerine sürün. 20 dakika bekleyin ve cildinizi durulayın. En iyi sonuç için işlemi her gün 2-3 sefer en az birkaç hafta boyunca tekrarlayın.

Uçuğa Kesin Çözüm: Süt

Sütte bol miktarda bulunan lisin isimli aminoasit; herpes simpleks isimli virüsle savaşarak, bu virüsü adeta yok ediyor.

Lisin açısından oldukça zengin olan süte uçuk tedavisinde şans verdiğinizde gözle görülür bir iyileşmeye tanık olabilirsiniz. Uçuk tedavisi için yapmanız gereken tek şey bir miktar taze ve organik sütten cildinizdeki lezyonların üzerine sürmek!

15-20 dakika bekledikten sonra cildinizi suyla duruladığınızda iki üç haftada cildinizi tamamen uçuklardan ve yaralardan arındırabilirsiniz.

Uçuk Kremi

Uçuk kremi olarak sizlere önerebileceğimiz bazı kremler mevcuttur. Ancak krem kullanmadan önde doğal yöntemlerle uçuk tedavisi gerçekleştirmeniz mümkündür.

Uçuk kremi, uçuk kremleri olarak sizlere; vectavir, asviral kremlerini önerebiliriz. Bunlar en yaygın olarak kullanılan uçuk kremleri arasında bulunmaktadır.

Bu yazımda uçuk için doğal yöntemleri, şifalı bitkileri sizlerle paylaşmaya çalıştım.  Yukarıdaki önerilerimizi dikkate alıp, uyguladığınızda sizler de cildinizdeki uçuklarla kısa sürede vedalaşabilir, güzelliğinize gölge düşüren bu durumdan kurtulabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir

Bitkisel Tedavi ve İlaçlar Nelerdir?


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir