Önemli Noktalar
Beyaz kan hücresi, vücudun bağışıklık sistemi üzerinde doğrudan etkisi bulunan bir türdür. Kanın içerisinde yer alan beyaz kan hücrelerini literatürdeki isminin Lökosit olduğu bilinmektedir. Vücuttaki bazı hastalıklar, beyaz kan hücresinin eksikliğinden ya da fazlalığından oluşabilmektedir.
Beyaz kan hücreleri, kan tahlillerinde WBC olarak görülebilmektedir. WBC yüksekliği ya da düşüklüğü gibi değerler, doktorlar tarafından okunmaktadır. Bu değerin bulunması için vücuttaki kan sayımının yapılması gerekmektedir.
Beyaz kan hücresinin normal değer aralıklarının çocuklarda ve yetişkinlerde farklı olduğu bilinmektedir. Yetişkinler için sınır değerler, 4500-11000 olurken, yeni doğan bebeklerin değerlerinin 900 ve 30.000 aralığında seyretmesi anormal karşılanmamaktadır.
Hiperlökositoz Nedir?
Hiperlökositoz olarak bilinen beyaz kan hücresinin artışı, ortalama değerin 100.000 ve üzerinde seyretmesidir. Bu durum pek çok hastalığın belirtisi olabilmektedir. WBC yüksekliği yani beyaz kan hücresinin artışı ile ortaya çıkan bazı hastalıklar şu şekilde sıralanmaktadır:
- Vücutta enfeksiyon oluşumu, iltihaplanma
- Boğaz yolu hastalıkları
- Kronik stres hali
- Alerjik bazı durumlar
- Yanma veya yaralanma gibi dokusal hasarlar
- Kemik iliğine bağlı hastalıklar
- Tümör oluşumu
Bu hastalıklar karşılıklı olarak beyaz kan hücreleri ile etkileşim halindedir. Yani hücre artışı ile hastalığın anlaşılması mümkün olduğu gibi, hastalığın ortaya çıkmasının sonucu olarak da beyaz kan hücrelerinde artış olduğu bilinmektedir.
Beyaz kan hücresinin artışının belirtileri olarak bilinen enfeksiyon durumları uzun süre devam ettiğinde mutlaka bir uzman desteği alınarak, kan sayımının yapılması gerekmektedir. Bu tip durumlar hastalıkların erken teşhisini sağladığı için tedavileri de kolaylaştırmaktadır.
İlginizi Çekebilir
Lökopeni Nedir?
Lökopeni olarak bilinen beyaz kan hücresinin azalması, vücutta bazı hastalıkların oluşmasına neden olmaktadır. Bu hastalıklar kan değerini etkilediği gibi, değerlerin düşmesi sonucu da hastalıklar oluşabilmektedir. Bilinen bazı hastalıklar şu şekilde sıralanmaktadır:
- Metabolizma bozuklukları ile gelen kilo problemi
- Damar hastalıkları
- Kemik iliği hastalıkları
- Bağışıklık sistemine ilişkin hastalıklar
- Enfeksiyon durumu içeren hastalıklar
- AIDS hastalığı
- Beslenme bozuklukları
- Vitamin eksiklikleri
Bu hastalıkların sonucu olarak oluşan kan hücrelerindeki düşüş, hastalığın tedavi edilmesi ile birlikte ortadan kalkmaktadır. Fakat değerlerin düşmesinin sonucunda hastalık ortaya çıkıyorsa o zaman öncelikli olarak kan değerlerine ilişkin tedavi yöntemleri uygulanmaktadır.
Beyaz kan hücrelerinin azalmasının nedenlerinden birisi de antibiyotik kullanımı olabilmektedir. Ya da idrar söktürücü gibi, vücuttan atılım sağlayan ilaçların yan etkisi olarak görüldüğü bilinmektedir.
Lökopeni Lösemiye Neden Olur Mu?
Lösemi hastalığının nedenleri, kan değerleri ile doğrudan ilişkilidir. Lösemi hastası olanların da vücutlarındaki kan değerlerinin normal değer aralıklarının altında seyrettiği bilinmektedir.
Fakat lösemi hastalığına doğrudan beyaz kan hücrelerindeki düşüşün neden olduğu söylenmemektedir. Bunun aksine pek çok farklı genetik, sosyal etkenler bulunmaktadır. Bu etkenlerden tek bir tanesi üzerinden değerlendirme yapılmamaktadır.
Lösemi hastalığının belirtilerinden biri olarak beyaz kan hücresinin düşüklüğü söylenebilmektedir. Bu durum sonucunda erken tanı sağlanabilmektedir. Dolayısıyla beyaz kan hücrelerindeki farklı oranların belirlenmesi durumunda gerekli muayenelerin yapılması önerilmektedir.
Beyaz Kan Hücresi Değerleri Nasıl Normal Değerlere Getirilir?
Beyaz kan hücresi düşüklüğü ya da yüksekliğinin tedavisi, öncelikle değerlerin tespit edilmesini gerektirmektedir. Yalnızca belirtilerden yola çıkarak kişinin kendi değerini ölçmesi mümkün olmamaktadır.
Beyaz kan hücresinin değerinin öğrenilmesi için kan sayımı yapılmalıdır. Yapılan kan sayımı sonucunda değerler doktor tarafından okunmalı ve bu minvalde yapılan yönlendirmelere göre tedaviler başlatılmalıdır.
Beyaz kan hücresinin değerinde değişikliğe neden olan hastalıkların tespit edilmesi tedavinin en önemli aşamasıdır. Vücutta oluşan herhangi bir iltihap sonucunda değerlerde artış meydana geldiyse, mutlaka antibiyotik tedavisinin yapılması gerekmektedir.
Bazı durumlarda tütün ve tütün mamullerinin kullanımı da değerlerin artmasına neden olabilmektedir. Bu durumlarda doktorların en önemli önerisi sigaranın bırakılması olmaktadır. Sigara kullanımının bırakılmasının ardından maksimum iki yıl içerisinde normal değerlere kavuşulduğu yürütülen farklı tedavilerde tespit edilmiştir.
Hastalığa ilişkin bir takım bitkisel önerilere ulaşmak mümkün olsa da kritik bir konu olması sebebiyle bilimsel bir tedavinin ışığında desteklenmesi daha doğru bir yöntem olarak önerilmektedir.
Beyaz Kan İğnesi Nedir?
Beyaz kan hücresinin artış ya da azalma durumunda kullanılan iğne, G-SCF olarak adlandırılan bir tedavi yöntemidir. Beyaz kan hücrelerinin geçici olarak yükselmesini ya da azalmasını sağlayan iğne tedavisi, farklı hastalıkların tedavi süreçlerinde de destekleyici olarak uygulanmaktadır.
İğne tedavisinin en sık kullanıldığı tedavi süreci, kanser ya da ilik nakil süreçleridir. Bu süreçlerde geçici olarak yükseltilen değerler sayesinde tedavi daha etkili bir hale getirilmektedir. Bu tedavilerin sonuç vermesi durumunda da beyaz kan hücrelerinin normal seviyeye ulaştığı bilinmektedir.
İğne tedavisinin özellikle ilik naklinde uygulanması sebebiyle literatür içerisinde kök hücre aşısı olarak da adlandırıldığı bilinmektedir. Fakat bu durumun dışında daha farklı hastalıklarda da uygulanması sebebiyle doğrudan beyaz kan değerine ilişkin bir iğne olarak tedavi süreçlerinde kullanılmaktadır.
Hamilelikte Beyaz Kan Değerleri Değişir Mi?
Hamilelik sürecinde hormon değişiklikleri ile beyaz kan hücresinin değerleri de değişikliğe uğrayabilmektedir. Fakat genel olarak normal seyrinde ilerlediği için herhangi bir artış ya da azalma durumunda kontrol sağlanması gerekmektedir.
Beyaz kan hücresinin artış göstermesi, hamilelik sürecinde normal karşılanmaktadır. Ortalama değerin minimum 13.000, maksimum 15.000 aralığında olması mümkün olmaktadır. Fakat bu durumda da mutlaka doktor gözetiminde kalınması gerekmektedir.
Gebenin kan değerlerinin hamileliğe bağlı olması durumunda, gebeliğin sonlanmasının iki hafta sonrasına kadar normal seviyeye geldiği bilinmektedir. Bu sebeple gebelik sonrasında yapılacak kontroller de önem arz etmektedir.
Beyaz kan hücrelerindeki artışın doğum esnasında da görülmesi mümkündür. Hem vücut yapısında oluşan değişiklik hem de yoğun stres faktörü bu durumun nedenleri arasında bulunmaktadır. Fakat bu değerlerin normale dönmemesi halinde mutlaka bir tedavi sürecinin başlaması gerekmektedir.
Bir yanıt yazın