Hacamat Nedir? Hacamatın Faydaları

Image

Yüzlerce yıldır kullanılan alternatif tedavi yöntemlerinden olan hacamat, pis kanın vücuttan atılması işlemidir. Bu işlem, steril bir ortamda ve gerekli ekipmanlar kullanılarak yapılmalıdır. Bu sayede, enfeksiyon riski ortadan kalkacağı gibi hacamat faydaları da tam olarak elde edilebilir. Bunlardan önce, hacamat nedir ve hacamat ne işe yarar?

Sorularına göz atalım. Sonrasında, hacamatın faydaları ve hacamatın zararları nelermiş onlara değinelim.  

Hacamat Nedir?

Hacamat Ne İşe Yarar

Kupa veya bardak yardımıyla vücuttaki pis kanın ve toksinlerin atılması işlemine hacamat denir. Hacamat, uygulaması kolay görünse de ciddi bir disiplin gerektiren işlemdir. Zira hacamatta önemli olan şey, tekniğin uygulanış biçimidir.

Hacamat yöntemi sayesinde, vücudunuzdaki kirli kanı ve toksinleri vakum yöntemi ile uzaklaştırabilirsiniz. Bu işlemin yapılma amacı, hem etkili hem de rahatlatıcı olmasındandır. Yani hacamat yaptırarak aynı zamanda ağrılardan kurtulmak da mümkündür. Hacamat nedir? Sorusundan sonra, hacamat ne işe yarar? Sorusuna bir göz atalım.

Hacamat Ne İşe Yarar?

Yüzlerce yıldır Türk ve Çin kültüründe kendine yer bulan hacamat, çeşitli etkilere sahiptir. Bu etkileri kısaca şöyle özetleyebiliriz:

  • Vücuttaki kirli kanın dışarı atılmasını sağlar.
  • Kanda biriken toksinler, hacamat sayesinde vücuttan atılır.
  • Çeşitli ağrılar, hacamat sayesinde son bulur.
  • Çeşitli duygudurum bozukluklarında işe yarar. Özellikle depresyon ve anksiyete gibi sorunlarda işe yaradığı iddia edilmektedir.
  • Vücutta biriken metallerin dışarı atılmasına olanak tanır.

Yukarıdaki işlevlerinden de görüldüğü üzere hacamat, pek çok işe yaramaktadır. Şimdi, hacamatın faydaları nelermiş onlara bakalım.

Hacamatın Faydaları

Vücudun pek çok bölgesine uygulanabilen hacamat, çokça faydaya sahiptir. Hacamatın faydaları kısaca şu şekildedir:

  • Kan akışını teşvik eder. Özellikle kılcal damarların dolaşımını iyileştirir.
  • Ağrı eşiğini yükseltir. Bu sayede acıyı hissetmek zorlaşır.
  • Bağışıklık sistemini uyarır. Bu sayede hastalıklara karşı daha dayanıklı bir vücut sistemi gelişmiş olur.
  • Kan bozukluklarında etkilidir. Zira vücuttaki pis kanı akıtması, temiz kanın nicel olarak artmasını sağlar.
  • Cilt sorunlarına karşı etkilidir. Zira cilt sorunlarının nedenlerinden birisi, vücuttaki kanda biriken toksinlerdir.
  • Hacamat ne işe yarar? Sorusunda, cücuttaki biriken metalleri atar demiştir. Bu metaller atıldığında, metal zehirlenmesinin de önüne  geçilir.

Hacamatın faydaları kısaca bu şekildedir. Hacamat nedir? Sorusuna aslında verilebilecek en iyi cevaplarda bunlardır. Zira toplumun bir kesiminde hacamatın tanımına karşı ön yargı vardır. Bu yöntem, eski olduğu için bazı kesimler tarafından ilkellikle suçlanmaktadır. Halbuki hacamat uzman eller tarafından yapılırsa oldukça sağlıklı bir yöntemdir.

Hacamatın Zararları

Elbette hacamatın faydaları kadar zararları da merak konusudur. Zira daha önce de bahsettiğimiz üzere, bu tekniğe “sahte bilim” diyenler vardır. Bu insanlar, hacamatın steril ortamlarda yapılmamasının sonucu olan zararlardan dolayı hacamata kötü bir teknik derler. Ancak iyi bir tedavi kötü bir ortamda yapılırsa sonuç elbette zarar olacaktır. Hacamat, steril bir ortamda yapılırsa çok faydalı bir yöntemdir. Yine de hacamatın zararları nelermiş onlara bir bakalım:

  • Hacamatta önemli olan şey, prosedürün doğru uygulanmasıdır. Eğer prosedür doğru uygulanmazsa, temiz kan da vücuttan atılabilir.
  • Hacamat konusunda uzman olmayanların yapacağı uygulama, aşırı kan kaybına neden olabilir. Bu durum sağlık sorununa yol açabilir.
  • Hacamatın steril ortamda yapılmaması, kesi açılan bölgenin enfeksiyon kapmasına neden olabilir. Bu durum, hacamatın faydaları ile zararları arasında taraf değişikliği yaratır. Yani teknik faydadan çok zarar verir.
  • Yanlış yere yapılan hacamat, tekniğin işe yaramamasına neden olur. Hacamatın faydaları bu durumda söz konusu olamaz.
  • Sık yapılan hacamat, vücutta kan kaybına yol açabilir. Bu durum, sağlık sorunlarını tetikleyebilir.

Hacamatın zararları aslında tekniğin kendisine değil, yapılış biçimine yöneliktir. Yani hacamat yanlış bir yöntemle uygulanırsa, hacamatın faydaları ortadan kalkar ve zararları görülür.

Hacamat Nasıl Yapılır? Adım Adım

Hacamat Ne İşe Yarar

Eğer hacamat yaptırmak istiyorsanız şu kriterlere mutlaka dikkat edin:

  • Ortam steril olmalıdır. Kullanılacak pompa ve kupa temizlenmelidir. Ayrıca cilt yüzeyi antiseptik solüsyonla hijyene kavuşturulmalıdır. Aksi halde enfeksiyon riski artar.
  • Hacamat yaptıran kişi uzman olmalıdır. Daha önce bu yöntemi yapmış olsa da, herhangi birinden hacamat uygulaması talep edilmemelidir. Zira ters giden bir durumda kötü bir tedavi uygulanabilir ve kalıcı hasarlar meydana gelebilir.
  • Hacamat yaptırma kriterlerini kontrol edin. Eğer hacamat yaptıracak dönemde veya yaşta değilseniz, uygulamadan uzak durun. Aksi halde sağlık sorunları baş gösterebilir.
  • Hacamat yaptırılacak bölgede cilt hastalığı veya yara olmamasına dikkat edin. Aksi halde bölge enfeksiyon kapabilir.

Bu kriterlere uygun koşullar altında hacamat yaptırabilirsiniz. Böylece hacamatın faydaları sizler için oldukça fazla olacaktır. Hacamatın aşamaları ise şöyle:

  1. Uygulama öncesi hazırlık: Yukarıdaki kriterlerin karşılanması gerekmektedir. Temizlik, uzman eller ve bölge uygunluğu çok önemlidir.
  2. Kupa ile vakum uygulama: Bu aşamada, kupa veya bardak kullanılır. Isıtma veya pompa yardımıyla kupa veya bardak, bölgeye yerleştirilir.
  3. Kan alma: Kupa bölgeye yerleştirildikten sonra bölgeye kesi atılır. Böylece kan, vakum yöntemiyle dışarı sızar.
  4. Kupanın çıkarılması: Yeterli sürenin sonunda bardak veya kupa, bölgeden çıkarılır. Bunun için vakum mührü kırılır ve cilde bastırılarak kupa alınır. Ayrıca farklı aletler de bu aşamada kullanılabilir ve vakum ortamı yok edilebilir.
  5. Hacamat sonrası bakım: Bu aşama çok kritiktir. Zira kesi atılan bölgenin kanı ivedilikle durdurulmalı ve bölgeye pansuman yapılmalıdır. Bandaj yardımıyla pansuman uyguladıktan sonra, bölgenin bir süre zorlanmaması gerekir. Kısa süre içerisinde kesi açılan bölge iyileşecektir. Ancak bu sürede hijyene dikkat edilmelidir.

Hacamatın faydaları, yukarıdaki işlemin doğruluğuna bağlıdır. Yani hacamatın yapılışı ne kadar iyi olursa hacamatın faydaları da o kadar fazla olur.

Hacamat Kimlere Yapılır?

Aşağıdaki kriterleri sağlayan herkes hacamat yaptırabilir:

  • 70 yaş altında bireyler, hacamat için uygundur.
  • Kronik rahatsızlığın olmaması gerekir.
  • Kalp pilinin olmaması gerekir.
  • Kanda pıhtılaşma sorunu olmamalıdır.

Bu kriterleri sağlayan kişiler hacamat yaptırabilir. Kısaca 70 yaş altı, kronik sorunu olmayan, kalp pili taktırmayan ve kanda pıhtılaşma sorunu olmayan bireyle hacamat yaptırabilir. Ancak bu kriterleri karşılasanız bile;

  • Varisli bölgeye,
  • Cilt hastalıklarına ve
  • Fıtık bölgesine hacamat yaptırmayın. Aksi halde enfeksiyon ve hacamat sonrası yan etkiler baş gösterebilir.

Hacamatın faydaları, yukarıdaki kişiler için oldukça fazladır. Ancak unutulmamalıdır ki, bu işlemde kan kaybı söz konusudur. Yani bir miktar kan kaybetmesi sakıncalı kişiler bu yöntemden fayda göremeyebilir.

Hacamat Bölgeleri Nelerdir?

Boyun ve bıngıldak dışında hemen hemen her bölgeye hacamat yaptırılabilir. Ancak daha önce de bahsettiğimiz gibi, hastalıklı veya varisli bölgeye hacamat yaptırılmaz. Ayrıca hacamat yaptırılacak bölgenin iyice temizlenmiş olması şarttır.

Hacamattan Sonra Ne Yenir?

Hacamatın faydaları konusunda maksimum verim alabilmek için şunları tüketebilirsiniz:

  • Sirkeli su
  • Bal şerbeti
  • Yeşillikler
  • Baklagiller
  • Yoğurt veya et olmayan çorbalar
  • Yumurtasız unlu mamuller

Hacamattan en az iki saat sonra bunları tüketebilirsiniz.

Hacamattan Sonra Ne Yenmez?

Et ve süt ürünleri hacamattan sonra yenmez. Neden derseniz, bu ürünler protein ağırlıklıdır. Bu durum, enfeksiyon riskini artırır ve kesi bölgesinin iyileşme sürecini uzatır. Ayrıca hacamattan iki saat sonra çay, sigara, kahve asla tüketilmemelidir.

Hacamattan Sonra Banyo

Aksi zorunlu değilse hacamattan 24 saat sonra banyo yapılmalıdır. Bu süreden önce kesi olan bölgeye su temas ettirmeyin. Ayrıca hacamat yapılan günden 24 saat süre boyunca ağır işler yapılmamalı ve dinlenilmelidir. Hacamatın faydaları bu şekilde sağlanabilmektedir.

Hacamat Yaptıranlar Yorumları

Hacamat yaptıranlar

Son olarak, hacamat yaptıranların yorumları nelermiş onlara göz atalım. Bu sayede hacamatın faydaları konusuna, hacamat yaptıranların gözüyle bakalım:

  • Bugün hacamat yaptırdım. İlk gözlemlerim şu şekilde: Daha dinç ve enerjik hissediyorum. Eskiden daha çabuk yorulurken şu an kolay kolay yorulmuyorum. Ayrıca eskisi kadar terlemiyorum.

Hacamat yaptıranlar yorum olarak hacamatın etkisini çabuk gösterdiğini ifade etmektedir:

  • Hacamatın etkisini yaklaşık 15 dakika içerisinde görmeye başladım. Bu kadar çabuk etki edeceğini düşünmezdim. Vücuttaki kirli kanın atılması anında etki ediyor demek ki. Ayrıca merak edenler için söyleyeyim, hastanede yaptırdım.

Hacamat yaptıranlar yorum olarak hangi bölgelerin daha fayda gösterdiğini belirtmiştir:

  • Yaklaşık 3 yıldır düzenli olarak yaparım. Yılda iki defa öneriyorum ben çünkü daha fazlası çok kan kaybına neden olabilir. Sağlık açısından en faydalı bölge bana göre sırtın boyna yakın sağ ve sol kısımları. Yani kulunç dediğimiz yerler. Böylece toksinler atılıyor ve daha enerjik hissediyorum kendimi.

Hacamat yaptıranlar yorum olarak hacamat sonrası bazı şeylere dikkat edilmesi gerektiğini ifade etmektedir:

  • Hacamat iyi bir yöntem bana göre. 4 ayda bir mümkün oldukça yaptırırım ve faydasını görüyorum. Ancak hacamattan sonra hayvansal ürünlere ve tuz tüketimine dikkat etmek gerekir. Bunları çok az tüketin. Ayrıca hacamattan sonra şekerli şeylerin tüketilmesi önerilmez. Zira kan şekerinde ani dalgalanmalar yapabilir.

Hacamat yaptıranlar yorum olarak “hacamat ne işe yarar?” sorusuna cevaplar da vermiştir:

  • Yılda 2 sefer hacamat yaptırırım. Tavsiyem ara mevsimlerde yaptırın ki daha dinç olabilesiniz. Ama tek kullanımlık ürünlerle yapılması şart. Yoksa kanla bulaşan hastalıklara maruz kalırsınız. Ayrıca hacamat yaptırınca kulunç bölgesindeki ağrılarım gün içerisinde hafifliyor. Çünkü hacamatın acıyı dindirme gibi bir özelliği de var. Zaten Kızılay’a kan veriyorsunuzdur, bu da benzer bir yöntem. Kesiyorlar ve kanı vakumla alıyorlar. Kesik attıkları için o bölgedeki ağrılar hafiflemiyor, siz hafif hissediyorsunuz.

Görüldüğü üzere, hacamat yaptıranlar yorum olarak farklı kısımlara değinmiştir. Bu yorumlar, forum ve sözlük sitelerinden hacamat yaptıranların yorumlarından alınmıştır. Bu nedenle gerçek kullanıcı deneyimleridir ve hacamatın faydaları konusunda sizlere bilgiler vermektedir.

Son olarak bir uyarı yapalım. Hacamat yaptırmadan önce mutlaka bir doktorla konuşmalı ve gerekli tavsiyeleri ondan almalısınız. Hacamat nedir, hacamat ne işe yarar, hacamatın faydaları ve işlevleri gibi konular için hazırladığımız rehber, sadece bilgilendirme amaçlıdır. Bu nedenle tıbbi öneri içermez.

Diğer Makaleler:

5 Comments Text
  • pileli sineklik dedi ki:
    Yorumunuz denetlenmeyi bekliyor. Bu bir ön izlemedir. Yorumunuz onaylandıktan sonra görüntülenir.
    plise perde | This post explains the importance of insect screens better than anything I’ve read before. Thank you for the clarity!
  • plise perde dedi ki:
    Yorumunuz denetlenmeyi bekliyor. Bu bir ön izlemedir. Yorumunuz onaylandıktan sonra görüntülenir.
    zip perde | Your article on the different uses and models of pleated blinds really helped me make the right decision. Thank you for the useful information!
  • drover sointeru dedi ki:
    Yorumunuz denetlenmeyi bekliyor. Bu bir ön izlemedir. Yorumunuz onaylandıktan sonra görüntülenir.
    Hi, Neat post. There’s a problem together with your web site in internet explorer, could test this… IE still is the marketplace chief and a big component to other people will pass over your fantastic writing because of this problem.
  • * * * Win Free Cash Instantly: https://www.aakashmarble.com/uploads/8hyaay.php?0kanyj * * * hs=22b014c86a27138649b97aebb9f3e603* dedi ki:
    Yorumunuz denetlenmeyi bekliyor. Bu bir ön izlemedir. Yorumunuz onaylandıktan sonra görüntülenir.
    52it8o
  • Yorum Yapın