Demir Dikeni Ne İşe Yarar?

Demir dikeninin faydaları, bitkinin kullanılan bölümlerine göre değişiklik göstermektedir. Siroz, sarılık, hepatit gibi rahatsızlıkların yanında, kişilerin mide ve bağırsak sorunlarının da ortadan kalkmasına yardımcı olur. Demir dikeni kullanımında, kolesterol hastalarının özellikle kullanıma dikkat etmesi önerilmektedir. Safra kesesine bağlı rahatsızlıklarda bu bitki ile çözüm bulunabilmektedir. Bunun yanında toksinlere karşı bir tür filtre görevi görmektedir. Demir dikeni, vücuttan hava kirliliğinin ve diğer materyallerin atılımını sağlar, biriken alkol ve ağır metallerin arındırılmasına yardımcı olur.

Demir Dikeninin Kansere Karşı Koruma Etkisi

Demir dikeninin kansere etkisi içerisinde bulunan flovaliganlardan kaynaklanmaktadır. İçinde bulunan antioksidanlar, bu madde yönünden zengindir. Bu nedenle DNA’da meydana gelen değişikliklerin önlenmesi ve tekrar eski hale dönmesinde yardımcı olur. Tüm hücre deformasyonlarında demir dikeni kullanılabilmektedir. Bu sayede deri, meme kanseri, prostat kanseri ve diğer tüm kanser türleri ile savaşır. Hücrelerde meydana gelen değişikliklerin azaltılması, gereksiz çoğalan kanser hücrelerinin inhibe edilmesi giib görevler, bu bitkinin sahip olduğu antioksidanlara verilmiştir. Antikanserojenik olması nedeniyle kullanımında kanser benzeri herhangi bir etkiye rastlanmaz. Kanserli tümörün gelişimini yavaşlatır ve kanser tümörünün ortadan kalkmasına yardımcı olur.

Demir Dikeninin Yüksek Kolesterole Etkisi

Demir dikeninin yüksek kolesterole etkisi düşürücü yöndedir. Bu nedenle kolesterolün zaten düşük olmasından muzdarip hastaların bu bitkiyi kullanmaması gerekir. ABD Ulusal Tıp Kütüphanesi tarafından yapılan araştırmalara göre, demir dikeni bitkisi, kalp sağlığına kolesterol üzerinden fayda sağlamaktadır. Süt devedikeni, kanı temizler ve arterlerde bulunan oksijeni arttırır. Kan akışını düzenleyerek kolesterolü düşürür. Ani kalp krizlerinin önüne geçen bitki, aynı zamanda insülin dirençli şeker hastalarında şeker kontrolüne yardımcı olmaktadır. Kan şekerinin ani yükselmesine bağlı olarak meydana gelebilecek felç, inme, beyin kanaması gibi durumların oluşturduğu riski azaltır. Tüm bu nedenlerle hem kalp, hem beyin sağlığını korur. Damarlarda meydana getirdiği açıcı etki ile pıhtıya bağlı ani kalp krizlerinin önüne geçer.

Demir Dikeninin Safra Taşlarına Etkisi

Demir dikeninin safra taşları konusunda faydaları metabolizmanın safra taşı üretmesinin önüne geçmek şeklinde meydana gelmektedir. Vücutta böbrek veya dalaktan kaynaklanan sebeplerle safra taşı oluşabilmektedir. Bunların önüne geçmek için öncelikle böbrek ve dalağın işlevlerini yerine getirebilecek durumda olması ve metabolizmanın tuzu absorbe edebilmesi gerekir. Tuzun absorbe olamaması durumunda safra taşları meydana gelir. Demir dikeni, tuzun vücut tarafından emilmesini, böylelikle taş oluşturmadan vücuttan atılmasını sağlar.

Demir Dikeninin Cilde Etkisi

Demir dikeninin cildi güzelleştirmeye etkisi kırışıkları önleme şeklinde meydana gelmektedir. Vücuttaki kırışıklar, hücrelerin yıkıma uğraması nedeniyle meydana gelir. Hücrelerin kendi kendilerini imha etmeleri, hücre ölümüne neden olur. Bu aşamadan sonra yüzde kırışıklıklar meydana gelmeye başlar. Meydana gelen kırışıklar, hücre oluşumunun devam etmemesi nedeniyle kalıcı bir hale gelir. Kırışıklar kalıcı oldukça da sarkmalar artar. Demir dikeni, içeriğinde bulunan antioksidan maddeler sayesinde hücre yıkımını durdurur. Bu sayede hücreler yenilenir ve cilt toparlanır. Sarkmaların önüne bu şekilde geçilmiş olur. Cilde aynı zamanda sağlıklı bir ışıltı da veren bitki, hücrelerin yenilenmesinde oynadığı etkin rol sayesinde cildin pürüzsüz hale gelmesini sağlar.

Demir Dikeninin Kilo Kontrolüne Etkisi

Demir dikeninin kilo verme faydası, 2016 yılında yapılan bir deney ile kanıtlanmıştır. Deneyde kullanılan fareler, demir dikeni ile beslendiklerinde daha uzun süre aç kalabilmiştir. Diyetlerde de tokluk hissi sağlayan bu madde, uzun süreli sert diyetlerde şeker intoleransını engeller. Bu sayede kişilerin ani tatlı krizleri geçirmesi engellenmiş olur. Kaslar üzerinde meydana getirdiği etki sayesinde demir dikeni, daha uzun süre spor yapılmasını da sağlar. Bu kapsamda kişilerin kaslarını daha sert kullanabilmeleri, spor sırasında daha iyi bir kondüsyon sağlamaları için bu bitkiyi tüketmeleri gerekir. Kaslarda uzun süreli spordan sonra meydana gelen kas ağrılarını bu bitki azaltır. Bunun yanında kasların toksik malzemeden arınması için terlemeyi arttırır.

Demir Dikeninin Kemiklere Etkisi

Demir dikeninin kemiklerin güçlenmesine etkisi içindeki östrojenden kaynaklanmaktadır. Bitki, içerisinde bulunan östrojen sayesinde kemikleri güçlendirir. Aynı zamanda kadınlarda sık görülen osteoporoz hastalığının da seyrini yavaşlatır. Hastalığa yakalanmamış kişilerde görülme sıklığını azaltır. Bunun yanında kişilerin kemiklerinde meydana gelebilecek burkulmalarda da uzun süreli hasarı önler. Kemiğin kullanılamaması durumunda kas gücünü yitirmesini, kasların erime hızını yavaşlatır. Bu sayede bitkinin kullanımı durumunda kişiler daha güçlü kas ve kemiklere sahip olabilirler. Aynı zamanda kemik içinde bulunan ve eklemlerin sürtünme ile aşınmasını önleyen kemik sıvısının üretimini de arttırır. Bu arttırma işlemi ile kemik eğrilikleri ve eklemlerde kireçlenme şikayetleri azalmış olur.

Demir Dikeninin Bağışıklığa Etkisi

Demir dikeni ile bağışıklık kazanmak için kök kısmının kullanılması gerekmektedir. bitki, bağışıklık sisteminden toksik maddelerin atılması ile vücudu daha güçlü bir hale getirmektedir. Bunun yanında akyuvarların sayısını arttırarak vücudun savunma sisteminin güçlenmesine de yardımcı olur. Bitkinin savunma sistemi üzerindeki etkisi, dışarıdan gelecek mikroplara karşı etkilidir.

Demir Dikeninin Kullanım Şekli

Demir dikenini kullanmak için tercih edebileceğiniz yollar şu şekildedir:

  • Kök kısımları haşlanarak yoğurt ile birlikte tüketilebilir.
  • Yaprakları ıspanak yerine kullanılabilir. Yoğurtlu ya da yumurtalı olarak yemeği yapılabilir.
  • Alternatif sağlık sektöründe ilaç olarak kullanılabilir.
  • Çayı yapılarak tüketilebilir.

Demir dikeni bitkisinin çayını yapmak için bitkiyi kaynamış suda 8 dakika bekletmeniz yeterli olacaktır. Bitki, sıcak suda özünü verir ve şekersiz olarak içmeniz gerekir. Tadı acı gelirse, sıcak suyun içine bal ekleyerek de tüketebilirsiniz. Demir dikeni bitkisi, uzun süre suda beklemeye dayanıklı bir bitki değildir. Bu nedenle toksik madde oluşturur. Uzun süre kaynamış suda kalmamalı, taze olarak tüketilmelidir.


Yorumlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir