Plantain olarak bilinen muz türü, yalnızca şekil olarak muza benzemekle birlikte muz içerisindeki besin değerlerine sahip olmadığı bilinmektedir. Plantain, muzun aksine çiğ olarak tüketilmeyen bir besindir. Muzdan daha büyük ve daha yeşil bir yapısı bulunmaktadır.
Plantain içeriğinde nişasta çok yoğun bulunmaktadır. Bu sebeple nişasta içeriğine alerjisi olanların tüketimi konusunda hassas davranmaları gerekmektedir. Özellikle olgunlaşma sürecinin öncesinde belirlenen nişasta değerinden daha fazla içerik barındırması nedeniyle tüketim zamanı noktasında hassas olunmalıdır.
Plantain, özellikle Afrika’nın doğusunda yetişmekte ve o bölgelerde tüketilen temel gıdalar arasında yer almaktadır. Tanzanya ve Uganda’da en çok tüketilen besinlerden biri olarak bilinmekle beraber Hindistan, Mısır, Endonezya gibi ülkelerde de yetiştiği tespit edilmektedir.
Plantain Meyvesinin Tüketimi Nasıldır ve Besin Değerleri Nelerdir ?
Plantain Meyvesinin İyi Geldiği Şeyler Nelerdir?
Plantainin iyi geldiği şeyler, tropikal bir meyve olması nedeniyle çeşitlilik içermektedir. Tropikal meyvelerin zengin içeriklere sahip olması gibi Plantain meyvesinin içerikleri de şu faydaları sağlamaktadır:
– Lif içerikli yapısı sayesinde sindirim sistemine ve bağırsaklara iyi geldiği bilinmektedir.
– Kalın bağırsakta beze oluşumu hastalığının yok edilmesi konusunda oldukça önemli bir fayda sağlamaktadır.
– İçerdiği karbonhidrat oranı nedeniyle karın doyurucu etkisi olmaktadır.
– C vitamini içermesi nedeniyle bağışıklık güçlendirici bir etkisi olduğu bilinmektedir. – Hastalıklara karşı koruyucu ve güçlendirici olmaktadır.
– Antioksidan etkisi sayesinde, vücuttaki mikropların atılmasını sağlamaktadır.
Sindirim sistemini düzenlediği için hemoroit oluşumunu engellemekte ve oluşan hemoroit durumlarının giderilmesine yardımcı olmaktadır.
Plantain hem karbonhidrat hem de lif içerikli bir meyve olduğu için doyurucu besinler arasında yer almaktadır. Besin değeri yüksek olduğu için ara öğünlerde tüketilmesi önerilmektedir.
Plantain Meyvesinin Doğru Tüketim Şekli Nasıldır?
Plantain meyvesinin doğru bir biçimde tüketilmesi, içeriğindeki besin değerlerinin doğru bilinmesi ve buna göre alınması ile mümkün olmaktadır. Bir adet Plantain meyvesinin 179 kalori olduğu bilinmekte ve bir muzun kalori değerine yakın olduğu belirtilmektedir.
Meyve olmasının aksine, üretim yerlerindeki restoranlarda Plantain meyvesinin kızartma şeklinde sunulduğu görülmektedir. Bunun yanı sıra garnitürlerde de dilimlenerek kullanıldığı bilinmektedir.
İçeriğindeki nişasta nedeniyle patatesin kullanıldığı her türlü yemekte veya salatada kullanılması uygun olmaktadır. Afrika bölgesinde patates yerine Plantain tüketildiği bilinmektedir.
Izgara üzerinde pişirilerek de tüketilmesi mümkün olmaktadır. Özellikle et tüketimini tercih etmeyenler için oldukça lezzetli bir besin olarak tercih edilebilmesi mümkün olmaktadır. Afrika bölgesinde ızgarada balıkla birlikte hazırlandığı menüler de bulunmaktadır.
Plantain ve Muz Farklılıkları Nelerdir?
Plantain ve muzun farklılıkları, görünüş anlamında olmasa bile besin içerikleri anlamında şu şekilde sıralanmaktadır:
Muz içeriğinde potasyum ve protein bulunurken Plantain içeriğinde yoğun miktarda nişasta ve karbonhidrat bulunmaktadır.
Muz meyve olarak tüketimi tercih edilen bir besin olmasının yanı sıra Plantain yemeklerde veya ızgara şeklinde tüketilebilmektedir.
Bir muzun kalori değeri 143 civarında bir değere tekabül ederken, Plantain kalorisi 179 olarak belirlenmektedir.
Besin değerleri farklı olmasına rağmen her iki meyvenin de sıcak iklimleri sevdiği bilinmektedir. Fakat Plantain meyvesi ısı oranı daha yüksek olan bölgelerde yetişirken Muzun yetiştiği iklimler ısı oranı yüksek olmasa da ılıman bölgeler olarak bilinmektedir.
Sotelenmiş Plantain Tarifi
Plantainin sotelenmiş olarak yapılması, çok az malzeme ile mümkün olmaktadır. Lezzet bakımından çok sevilmekte olan bu yiyeceğin içerisinde 2 yemek kaşığı tereyağı, 2 yemek kaşığı kanola yağı, 2 adet Plantain bulunmaktadır.
Plantain meyvelerinin yağda kızartılarak yapılan bu yemekte, soteden farklı olarak Plantain meyvesi yalnızca iki parçaya ayrılmaktadır. Kızartılan Plantain sotesinin üzerine isteği bağlı olarak yoğurtlu ya da salçalı sos yapılabilmektedir.
Et tadı vermekte olan bu yemek özellikle Doğu Afrika ülkelerinde çok sevilerek tüketilmektedir. Yapımı kolay olduğu gibi besin değeri de yüksek olduğu için restoranlarda da sıkça rastlanmaktadır.
Plantain Keki Nasıl Yapılır?
Plantain keki, bilinen kek tarifinden farklı olarak; tuz, kabartma tozu ve karbonat karışımı ile Plantain meyvesinin rendesinin birleştirilmesini içermektedir. Bunun dışında Hindistan Cevizi de eklenerek daha lezzetli bir hale getirilebilmektedir.
Plantain keki yapılırken, 8 çorba kaşığı tereyağı ile 4 fincan şekerin iyice çırpılması gerekmektedir. Bu malzemelerin üzerine 2 yumurta, 1 çay bardağı süt, 2 bardak un, yarım fincan yoğurt, 1 tatlı kaşığı Hindistan Cevizi, 1 çorba kaşığı limon eklenmektedir.
Tüm malzemelerin eklenmesi ve iyi bir şekilde karıştırılmasından sonra 160 derecelik önceden ısıtılmış fırına koyulması gerekmektedir. Önceden ısıtılmış fırında ortalama 45 dakika boyunca pişen kek sonrasında sunuma hazır olmaktadır.
Bu kek, çok tatlı bir yiyecek olmamasının yanı sıra ara öğünlerde rahatlıkla tüketilebilecek bir tercih olarak bilinmektedir. Tarif içerisinde 2 Plantain bulunmasına rağmen isteğe göre daha fazla da eklenebilmektedir.
Plantain İçeriğindeki Besin Değerleri Nelerdir?
Plantain içeriğindeki besin değerleri, muz ile karşılaştırıldığında oldukça farklı içerikler sunmaktadır. Sağlık için oldukça faydalı bir besin olması, içeriğindeki zengin vitamin ve mineral değerlerinden kaynaklanmaktadır.
Bir adet Plantain meyvesinin içerisindeki besin değerleri ve oranları şu şekilde sıralanmaktadır:
%2,5 oranında Lif içermektedir.
7,8 mg değerinde Kalsiyum içermektedir.
38,5 mg değerinde Magnezyum içermektedir.
0,3 mg Demir, 0,1 mg Bakır, 0,2 mg Çinko içermektedir.
17,5 mg C vitamini içermektedir.
%1,7 oranında Protein içermektedir.
59,1 mg Fosfor içermektedir.
%22,5 oranında Karbonhidrat içermektedir.
490 mg Potasyum içeriği bulunmaktadır.
Bu değerler ortalama 100 gram Plantain meyvesi için belirlenen besin değerleridir. Olgunlaşmamış bir Plantain meyvesinin içerisindeki besin değerleri de istenen düzeye ulaşmadığı için henüz olmamış meyvelerin toplanmaması gerekmektedir.
Belirlenen bu değerlerden ziyade Plantain içeriğinde en çok bilinen besin oranı da nişastada olmaktadır. Nişasta içeriği nedeniyle çiğ biçimde tüketilmesi önerilmemektedir.