Önemli Noktalar
Kabak detoksunun iyi gelmesi, kabak içeriğinde yer alan liflerden kaynaklanmaktadır. Kabak detoksu yapmak için yağ ve tuz kullanımından kaçınılması ile vücuttaki fazla yağların atımı sağlanmaktadır.
Kabak detoksu 3 günlük paket bir program olarak uygulanmaktadır. Bu üç gün içerisinde yalnızca detoks listesinde yer alan besinlerin, belirtilen ölçüler miktarınca tüketilmesi gerekmektedir.
Kabak detoksu, kısa sürede zayıflamak isteyenler için önerilmekte olan bir detoks programıdır. Ödem ve şişkinlik şikayeti olanlar için hem zayıflamaya yardımcı olduğu hem de vücuttaki şişkinlikleri giderdiği bilinmektedir.
Zayıflama etkisinin yanı sıra kilodan kaynaklanan; şeker, tansiyon ve göz hastalıkları gibi konularda da tedavi süreçlerini destekleyici bir etki sunduğu bilinen detoks programı pek çok bünye için uygun bir program olmaktadır.
Kabak Detoksu Nasıl Yapılır?
Kabak detoksunun yapılışı, üç günlük detaylı bir program içeriği ile sunulmaktadır. Program süresince yapılması gereken kabak karışımı şu malzemeler ile yapılmaktadır:
- 2 adet orta boy kabak
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 2 adet ceviz
- Dereotu, nane, kırmızıbiber, karabiber, kekik
Bu malzemeler kullanılarak öncelikle kabakların rendelenerek yağsız tavada hafifçe pişirilmesi gerekmektedir. Daha sonra soğuması beklenerek 2 yemek kaşığı ölçüsünde yoğurt eklenerek karıştırılır. Diğer malzemeler ise isteğe bağlı olarak karışıma eklenmelidir.
Hazırlanan bu yiyecek öğlen ve akşam öğünlerinde tüketilmek üzere yapılmaktadır. Sabah kahvaltısında ise protein ağırlıklı beslenilmesi önerilmektedir. 2 yumurta, 1 dilim yağsız peynir kahvaltı önerisi olarak sunulmaktadır.
Detoks yapılan günlerde ara öğünlerin de mutlaka alınması gerekmektedir. Ara öğün önerisi olarak 1 porsiyon meyve önerisi bulunmaktadır. Meyve seçimine göre porsiyon değerlerinde değişiklik yapılabilmektedir.
3 gün uygulandığında 2 kilo vermeyi sağlayan kabak detoksunun 3 günden fazla yapılması sağlık açısından zararlı olabilir. Bu sebeple ayda bir defa yalnızca 3 gün olacak şekilde yapılması tavsiye edilmektedir.
Kabak Detoksu Yapılırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kabak detoksu yapılırken dikkat edilecekler, öncelikle tüketilen besinlerin hiçbirisinde yağ ve tuz bulunmaması olarak sunulmaktadır. Buna ek olarak, detoksun etkili olabilmesi için şu önerilerin takip edilmesi gerekmektedir:
- Detoks vücutta su kaybına neden olabileceği için gün içerisinde en az iki litre su tüketilmesine dikkat edilmelidir.
- Şeker tüketiminin de tuz ve yağ tüketimi gibi durdurulması gerekmektedir. Aksi durumda beklenen oranda kilo kaybı gerçekleşemeyecektir.
- Paketli gıdaların içeriği bilinmediği için bu süreçte tüketilmemeleri önerilmektedir.
- Egzersiz yapımında çok fazla yorucu olmayan fakat kasların gelişmesine yönelik aktivitelere öncelik verilmesi gerekmektedir. Pilates, detoks sürecinde önerilen spor türlerinin başında gelmektedir.
- Kabak detoksu yapılırken öğün atlanmaması, kahvaltının mutlaka protein içeriklerle yapılması gerekmektedir. Aksi durumda vücut halsiz ve güçsüz hissedilebilir.
Bu önerilerin yanı sıra detoksun tamamlanmasının ardından da beslenme düzeninin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi gerekmektedir. Karbonhidrat tüketiminden kaçınılmalı, protein ağırlıklı beslenmeye özen gösterilmesi önerilmektedir.
Kabak Detoksu Sürecinde Tüketilmemesi Gereken Besinler
Kabak detoksu ile tüketilmeyecek besinler, vücut dengesini bozacak ve detoks etkisini azaltan besinler olarak bilinmektedir.
Bu yiyecekler şu şekilde sıralanabilir:
- Şeker
- Tuz
- Yağ
- Kafein
- Alkol
- Yağlı etler
- Ekmek
- Makarna
- Pilav
- Paketli gıdalar
Kabak Çekirdeği Yağı Neye İyi Gelir?
Bu besinlerin içerikleri, kilo aldıran içerikler olmanın yanı sıra detoksun sağladığı etkilerin de azalmasına neden olduğu için tüketilmemesi konusunda hassasiyet gösterilmesi gerekmektedir.
Bu besinlerin doğrudan tüketilmesinin yanı sıra farklı yiyecekler ile tüketiminden de kaçınılmalıdır. Örneğin kuruyemiş seçimlerinde tuzlu olmayan, çiğ kuruyemişlerin tercih edilmesi önerilmektedir.
Kabak Detoksunda Alternatif Besinler Nelerdir?
Kabak detoksu yapılırken alternatif besinler, detoks sürecini olumsuz etkilemeyeceği gibi kilo vermeye de yardımcı oldukları bilinmektedir. Detoks sürecinde ara öğünlerde ya da kahvaltıda tüketilmesine izin verilen besinler şu şekilde sıralanmaktadır:
- Avokado, Zeytinyağı, Hindistan Cevizi Yağı
- Havuç, Muz, Kivi, Çilek, Portakal, Mango, Elma
- Pişmiş Yeşillik, Tatlı Patates, Fasulye, Karnabahar, Brüksel Lahanası, Biber
Bu besinler ile vücudun ihtiyacı olan vitamin ve minerallerin de alınması sağlanmaktadır. Bu vitaminlerin alınmaması halinde vücudun yorgun ve halsiz düşmesi söz konusu olmaktadır. Bu sebeple ara öğünlere sıralanan besinlerden eklenmesi detoks sürecini olumlu yönde etkileyebilmektedir.
Kabak Detoksunun Faydaları Nelerdir?
Kabak detoksu faydaları, kilo vermenin yanı sıra vücudun sağlıklı bir yapıya kavuşmasını da sağlamaktadır. Bilinen bazı faydaları şu şekilde sıralanmaktadır:
- Kemik yapısında güçlenmeyi sağlamaktadır.
- Lif kaynağı sayesinde hastalıklara karşı direnç kazandırdığı bilinmektedir.
- Göz sağlığını koruduğu ve olası hastalıklara önlem niteliği taşıdığı bilinmektedir.
- Kabağın lif içermesi nedeniyle kolon kanseri gibi hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.
- C vitamini içeren kabağın, ağız sağlığına yönelik önleyici bir besin olduğu bilinmektedir.
Kabak Detoksunun Olası Riskleri Nelerdir?
Kabak detoksunun içerdiği riskler, uygulanma biçimine ve uygulayan kişilere göre değişiklik göstermektedir. Kabak detoksunun 3 günden fazla yapılması halinde her vücut yapısı için risk olabildiği düşünülmektedir.
Detoks sürecinde vücuttan çok fazla su atımı sağlandığı için yeterli miktarda su tüketilmediği halinde tansiyon düşüklüğüne, kronik yorgunluğa neden olabilmektedir. Bu yüzden mutlaka 2 litre su tüketilmesi gerekmektedir.
Hamile kadınlar için risk durumu ön görülemediğinden ötürü doktor onayı olmadan yapılmaması gerekmektedir. Aynı şekilde emziren anneler için de önerilmediği bilinmektedir. Bu sebeple öncelikli olarak doktora danışılması gerekmektedir.
Kabak detoksu yapılırken tansiyon ve şeker hastası olanların da doktora danışması gerekmektedir. Detoks sürecinde yaşanan
açlık hissinin bu hastalıklar için risk oluşturması nedeniyle doktor onayı olmadan yapılmaması önerilmektedir.
Detoksun bir ay içerisinde birden fazla yapılması da risk faktörlerini ortaya çıkarabilmektedir. İkinci bir detoks sürecine başlamak isteyenlerin mutlaka 1 ay ara vermeleri gerekmektedir.