Önemli Noktalar
Graviolanın tanımı, Türkiye için ‘tarçın elması’ olarak yapılmıştır. Dünyanın farklı bölgelerinde ismi değişiklik gösteren bu meyve, tropikal iklimde yetişmektedir. Dikenli ve yeşil renkteki graviola, karpuz gibi iri çekirdeklere sahiptir. Dikenli bir dış görünüşü olsa da, içi sulu ve yumuşaktır. Dış kısmı yeşil iken, iç kısmı beyazdır. Tatlı bir yapıya sahip olan bu meyve, çiğ olarak tüketilir. Tropikal iklim bölgelerinde ana besin kaynakları arasında yer alan bu meyve, tatlılarda da kullanılmaktadır. Çok fazla su isteyen bir ağacın meyvesi olarak bilinen tarçın elması, dilimizdeki ismini keskin, tarçına benzeyen kokusundan almaktadır.
Graviolanın Faydaları Nelerdir?
Graviolanın yararları şu şekilde sıralanabilir:
- İçinde B1, B2 ve C vitaminleri başta olmak üzere neredeyse tüm vitamin çeşitlerini bulundurmaktadır. Potasyum, kalsiyum, magnezyum yönünden zengindir. Özellikle vitamin eksikliği ve kansızlık sorunları olan kişiler
için tavsiye edilen meyve, güçlü içeriğe sahiptir. - Antioksidan yönünden oldukça güçlüdür. Vücuttan toksinlerin atılımını kolaylaştırır. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalıklara karşı direnç sağlar.
- Özellikle kışın veya mevsimsel ortaya çıkan grip, nezle gibi rahatsızlıkların önlenmesinde kullanılır. Meyvenin içeriğindeki vitamin kaynağı, ek besin takviyesine gerek kalmadan bağışıklık sisteminin hastalıklara hazırlıklı olmasına neden olur.
- Vitamin eksikliği yorgunluk, halsizlik ve motivasyon düşüklüğü gibi sorunlara neden olmaktadır. meyve, içeriğinde bulunan vitamin destekleri sayesinde halsizliğe karşı etkilidir. Kişinin kendini yorgun hissetmesinin önüne geçer. Böylelikle gün içinde daha zinde, enerjik ve motive bir şekilde işlerimizi yürütmemize yardımcı olur.
- Bağırsakların çalışmasında meydana gelebilecek sorunları önler. Kronik ishali düzenler, bağırsakların çalışma sisteminden dolayı meydana gelebilecek sorunları ortadan kaldırır.
- Tarçın elmasının iltihabı sökme etkisi bulunmaktadır. Bu sayede vücutta meydana gelen sivilceleri ve iltihaplı yaraları ortadan kaldırır.
Kış hastalıklarında iltihaptan kaynaklanan boğaz ağrılarını giderir.
Yapraklarının çay olarak demlenmesi ile tansiyonu düşürür. Yüksek tansiyon hastalarına önerilir. - Yaprakları ile demlenen çayın sakinleştirici etkisi bulunmaktadır. Bu nedenle uykunun düzenlenmesinde ve kişinin öfke kontrolü sağlamasında etkilidir. Yapraklar, tropikal iklimde yetişen her meyve yaprağı gibi, demleme sırasında sıcak suda uzun süre tutulmamalıdır.
Graviolanın Kanser Üzerindeki Etkileri Nelerdir?
Graviolanın kanser üzerindeki yararları şu şekildedir:
- Yurt dışında yapılan araştırmalara göre kanser hücrelerinin hızlı bir şekilde yayılmasını önler.
- Kanser tedavisi sırasında meydana gelebilecek bağışıklık düşmelerinin önüne geçer, bu sayede kanserle savaşma yeteneğini arttırır.
- İçinde sitotoksik bir madde bulundurur. Bu sayede başta meme, akciğer ve kolon kanserleri olmak üzere birçok kanser türüne karşı koruyucudur.
- Yapılan araştırmada graviolanın, sadece kanserli hücreler üzerinde etkili olduğu ispatlanmıştır. Kanserli hücreyi küçültmektedir, ancak sağlıklı hücreye zarar vermez.
- İçinde yer alan anti kanserojen madde ile kanser olmayan insanların da kansere yakalanma riskini azaltmaktadır.
Graviola Nerelerden Alınır?
Graviolanın bulunabileceği yerler meyvenin tropikal iklim özelliklerine sahip olması nedeniyle manavlar ya da marketler değildir. Ülkemizde yetiştirilmemesi nedeniyle bulunması oldukça zor ve zahmetlidir. Organik ürün satışı yapan, özel organik gıda satıcılarından bu meyve temin edilebilir. Bunun yanında meyve, internet üzerinden de satışı gerçekleştirilebilecek türden bir besindir. Ancak pahalı olması nedeniyle sadece güvenilir sitelerden sipariş vermeniz gerekir.
Graviolanın Kullanımında Yan Etki Var Mıdır?
Graviolanın kullanımında istenmeyen etkiler şu şekilde sıralanabilir:
- Bilinen ciddi ve hayati tehlike yaratan bir zararı bulunmamaktadır. Ancak kişileri rahatsız edebilecek, tansiyon dengesini bozabilecek bir meyvedir.
- Besin aşırı tüketilmediği sürece herhangi bir alerjiye neden olmaz. Ancak ilk defa tüketeceklerin, besini tükettikten sonraki 3 gün boyunca kendilerini gözlemlemeleri, herhangi bir döküntü, kızarıklık, kaşıntı gibi belirtide doktora başvurmaları gerekmektedir.
- Kronik hastalığa sahip olanların, çok az miktarda tüketerek alerji testi yapması gerekmektedir. özellikle kronik kalp rahatsızlıklarında besinin çok az miktarda tüketilmesi, zaman geçtikçe tüketimin arttırılması gerekmektedir.
- Her hastalık, her insan için aynı şekilde ilerlemez. Bu nedenle özellikle kanser hastaları için meyvenin kullanımında dikkatli olunması, doktor bilgisi dahilinde kullanımı gerekmektedir. çünkü hastalıklar, her insanda farklı reaksiyonlara sebebiyet verebilir.
Graviola Alerji Yapar Mı?
Garviolanın alerjik etmeni olabilir. Özellikle çilek, karpuz gibi meyvelere karşı alerjisi olanlar, portakal yediğinde midesi yananlar, bu konuda çok dikkat etmelidir. Polen alerjisine sahip olanlar, besini yedikten sonra 3 gün dikkatli olmalıdır. Bunun yanında kişilerin alerjik bünyeye sahip olmaları ciddi sonuçlar da doğurabilir. Bu sonuçlar arasında nefes darlığı gibi ciddi durumlar görülür. Besinin aşırı tüketilmesi, vücuda giren şeker oranını arttıracaktır. Bu nedenle şeker hastaları ve tansiyonu olan kişilerin kullanım sırasında dikkatli olması gerekmektedir.
Polen alerjisinin varlığı, bünyenin alerjik yapıda olduğuna işarettir. Bu nedenle çiçek ya da polen alerjisine sahip olan kişilerin bu meyveyi daha kontrollü tüketmeleri gerekmektedir. sık hastalanan kişiler de meyveyi kullanırken dikkatli olmalıdır.
Graviola Nasıl Kullanılmalıdır?
Graviolanın kullanım şekli şu şekildedir:
- Çiğ olarak kullanımı: Kullanımın tok karnına gerçekleşmesi önemlidir. Mide yanması gibi durumların önlenmesi için ilk defa tüketeceklerin yemekten sonra bu meyveyi kullanmaları gerekir.
- Kek ve pastalarda kullanımı: Meyve, pişirilmeye müsait değildir. Bu nedenle pastalarda kullanımında kremşantinin içine parçalar halinde katılması daha doğru olur.Ayrıca pişirilmeden kullanımı sayesinde besin değeri de kaybedilmez.
- Suyu sıkılarak kullanımı: Meyvenin suyunu sıkmak, posası ile tüketemeyenler için alternatiftir.
- Karıştırılarak kullanımı: Graviola kullanımını tercih edemeyenler, tadını beğenmeyenler veya şeker hastalığına sahip olanlar için meyve, pişirilmediği sürece karıştırılarak kullanımında sorun yaşanmaz. Yoğurtla veya diğer meyvelerle karışık halde tüketilebilir.