Bademcik şişmesine ne iyi gelir sorusunun pek çok yanıtı mevcuttur. Bir hastalık olan bademcik şişmesinin tedavisi için çeşitli yöntemler mevcuttur. Uzman bir hekime gözükmenin yanı sıra evde uygulanabilecek yöntemler ile bu hastalığın semptomlarının azaltılması sağlanabilmektedir. Evde uygulanabilen doğal yöntemler ile kişi ilaç kullanmadan da iyileşebilme imkanına sahip olur. Bademcik şişmesinde uygulanan doğal yöntemler şunlardır;
- Bol su tüketmek
- Tuzlu su ile gargara yapmak
- Buz yemek veya soğuk kompres uygulamak
- Zencefil tüketmek
- Ballı ve ılık bitki çayları içmek
- Meyan kökü pastili emmek
- Sigara tüketmekten kaçınmak
- Bulunulan ortamı nemlendirmek
- Sesi zorlamaktan kaçınmak
- Et sulu çorba tüketmek
Bademcik Şişmesi Neden Olur?
Bademcik şişmesine ne iyi gelir sorusunun yanı sıra bu hastalık neden olur sorusu da kişilerin merak ettiği konular arasında yer alır. Bakteriyel enfeksiyonlar ve bazı virüsler bademcik şişmesine neden olabilmektedir. Strep A olarak bilinen bakteri, boğaz bölgesinde yaşar. Bu bakteri bademcik şişmesinden sorumlu olan en yaygı bakteridir. Bazı hastalıkların semptomu olarak bilinen bademcik şişmesinin oluşmasında etkili olan virüsler şunlardır;
- Adenovirüs: Bronşit, boğaz ağrısı ve soğuk algınlığına neden olan bu virüs aynı zamanda bademcikleri de etkileyerek şişmesine neden olur.
- Herpes Virüsü: Uçuk virüsü olarak da bilinen bu virüs, bademciklerin şişmesine neden olmakla beraber üzerinde kabarcıklar oluşmasına da neden olabilmektedir.
- Kızamık virüsü: Bu virüs, tükürük ve mukus yoluyla bulaşır. Solunum yollarına etki ederek bademcik şişmesine yol açar.
- Epstein-Barr Virüsü: Öpücük hastalığı olarak bilinen bu virüs tükürük yolu ile bulaşır. Bademciklerin şişmesine neden olan virüslerden biridir.
- Sitomegalovirüs: Bağışıklık sistemi zayıf olanları ve hamileleri etkileyen bu virüs, Herpes ailesinden DNA virüsüdür. Bademcik şişmesine neden olan virüsler arasında yer alır.
Bademcik Şişmesi Belirtileri Nelerdir?
Bademcik şişmesi hemen hemen her yaşta görülebilen bir hastalık olmakla beraber çocuklarda daha sık görülür. Birçok semptom ile görülen bademcik şişmesi belirtileri şunlardır;
- Ağrılı ve zor yutkunma
- Yüksek ateş ve titreme
- Şiş ve kırmızı bademcikler
- Boğuk ve gırtlaktan gelen ses
- Hassas lenf bezleri
- Karında ağrı
- Ağız kokusu
- Bademcikler üzerinde beyazlık ve sarı kaplama
- Sertleşmiş boyun ve boyun ağrısı
- İştahsızlık
- Baş ağrısı
- Kulak ağrısı
Konuşma çağında olmayan küçük çocuklarda ise bademcik şişmesi belirtileri şunlarıdır;
- Yemek yemeği reddetme
- Huysuzluk ve olağan dışı hareketler
- Yutma güçlüğü sebebiyle salya akması
- Ateş
Bademcik şişmesinin semptomları genel olarak 3-4 gün içinde geçmektedir. Hastalığın tamamen düzelmesi ise iki haftayı bulabilmektedir. Yüksek ateşin görüldüğü durumlarda hiç vakit kaybetmeden doktora gitmek gerekir. Doğal yöntemler kullanılarak geçmeyen bademcik şişmesinde uzman bir doktora görünmek gerekir. Doktor uygun tedavi ve ilaçları uygulayarak hastalığının şiddetinin azalmasını ve iyileşme sürecini kısalmasına olanak sağlar.
Ebegümecinin Faydaları Nelerdir? merak edilenler için tıklayın!